Celis på väg att säljas för tredje gången

Två gånger sålde pappan Pierre Celis sin bryggeriverksamhet. Nu verkar dottern Christina vara på väg att tvingas göra samma sak.

Pierre Celis sägs vara mannen som väckte liv i ölstilen witbier efter att den varit mer eller mindre bortglömd i några årtionden. På 1960-talet slutade han som mjölkbud för att starta bryggeriet som bar hans namn.

På 1980-talet drabbades hans bryggeri av en brand, försäkringarna var inte tillräckliga och varumärket såldes till det som i dag är AB InBev. Ölets försvann ganska snabbt och Pierre Celis flyttade till USA. 1990 öppnade han Celis Brewery igen och den här gången gick det bättre. Men när han runt millennieskiftet sålde en majoritetsandel av bryggeriet till Miller Brewing försvann hans witbier återigen från marknaden ganska snabbt.

Därför var det med en känsla av att jaga revansch som dottern Christine Celis öppnade Celis Brewing för tredje gången 2015. Ett bryggverk på 5000 liter köptes in och flera andra bryggerier satsade på kontraktsbryggning på det bryggverket. I fjol bryggdes drygt en miljon liter öl på bryggeriet, men det ska inte vara tillräckligt för att täcka de kostnader som företaget har.

Nu är risken att bryggeriet säljs igen, i så fall för tredje gången även om det handlat om olika företag varje gång. Celis Brewery går nämligen inte bra alls och flera personer i ledande ställning på bryggeriet har lämnat. Bryggeriets tap room  i Austin, Texas, ska vara öppet i helgen, men det påstås att personalen på förpackningsavdelningen gör sin sista arbetsdag i dag.

Kanske vilar det någon form av förbannelse över familjen Celis när det gäller öl. Om den här satsningen säljs eller går i konkurs lär det nog inte bli något mer bryggeri för familjen.