C vill se fler ombud för Systembolaget

Systembolagets framtid var en het fråga när Centerpartiet hade partistämma i helgen. Till slut blev det en knapp majoritet för att behålla Systembolaget, men partiet vill ge lanthandlare större befogenheter med alkohol.

Efter en del debatt valde Centerpartiet att säga nej till förslagen om att avskaffa Systembolagets monopol och ersätta det med ett licenssystem för försäljning av alkohol. Röstsiffrorna blev dock så jämna som 259-215.
Partiets första vice ordförande Anders W Jonsson tror att utspelet från Systembolagets vd Magdalena Gerger nyligen påverkade ombuden. Han syftar då bland annat på det brev från Gerger till samtliga riksdagsledamöter där hon uppmanade alla att ta avstånde från gårdsförsäljning av öl och vin.
– Att det blev så jämnt visar på vilken uppdämd vrede det fanns bland våra ombud mot hur Systembolaget har agerat, säger han till Svenska Dagbladet.
Centerpartiet vill ändå ta ett steg till fler alternativ än bara Systembolaget.
Gårdsförsäljning är något partiet varit positivt till länge, men nu vill partiet gå ett steg längre. Bland annat vill man att ska bli enklare för lanthandlare att bli ombud för Systembolaget. Dessutom vill man att lanthandlare ska få hålla lager av vin, sprit och öl och att de ska kunna ta ut ett högre pris än Systembolaget.
Läs hela artikeln här.