Vin nästa nyhet för halländskt bryggeri

Robert Olsson har drivit Byaregårdens Brygghus sedan 2015 tillsammans med frun Inger Elftorp. Nu ska de satsa på vin också. Foto: Peter Lindh

En del bryggerier kompletterar öl med whisky, gin eller kanske hard seltzers. Byaregårdens Brygghus går en annan väg. Nästa år planterar man vinstockar.

Byaregårdens Brygghus ligger idylliskt på landsbygden norr om Varberg och även om det bryggs öl där är det restaurangen som några veckor om året står för en stor del av intäkterna. Napolitansk pizza, öl och landsbygdsromantik lockar turister i stora mängder och nu ska alltså även egna viner bli ett lockbete.

– Vi har aldrig satsat på något till 100 procent utan har många ben att stå på. Man kan inte gå all in på öl med ett bryggverk på 600 liter. Och nu kom ett läge där vi har 2,5 hektar, inga djur och en granne som är en av Sveriges bästa vinodlare, säger Robert Olsson som driver  Byaregården tillsammans med frun Inger Elftorp.

Så i maj nästa år köps 6 500 vinstockar in från Frankfurt.

– Jag har haft en provodling i sex sju år och vi har gjort eget vin, men jag kan inte säga att jag är duktig på att göra vin. Jag gillar mest utearbetet i vinträdgården. Eller klart jag kan göra vin, det är min ödmjukhet som säger att jag inte kan, men grannen har vunnit VM-silver för amatörer…

Robert Olsson vid den lilla provodling som nu ska utökas med 2,5 hektar till. Foto: Peter Lindh

Grannen heter Sven-Eric Svensson och han är även ordförande för Föreningen Svenskt Vin, vilket låter som en hyfsad resurs i sammanhanget.

– När man har några pusselbitar som passar är det alltid kul att få ihop dem så han ska hjälpa till som konsult.

Robert berättar att de kommer att satsa på flera olika viner. Bland annat ett kraftigt rött som passar till pizzorna.

– Men i och med att vi är en sommarrestaurang går det faktiskt rätt mycket vitt och mousserande vin också.

Bryggeriet är inte bortglömt, även där kommer en del att hända framöver. Flaskfyllning tar mycket av Roberts tid idag och där söker han en ny lösning.

– Vi var väldigt nära att få tag på en ny tapplina, men säljaren drog sig ur. Nu har vi tagit kontakt med en annan leverantör och vi ska försöka få en lösning före årsskiftet, säger han.

Robert Olsson pratar med nytillkomna restauranggäster Foto: Peter Lindh

– Det behövs, just nu känns det som att man står och fyller varje dag.

Dessutom tittar han på att byta ut de befintliga tankarna på 625 liter mot tre nya på 1000 liter i det lilla bryggeriet.

– Det är alldeles för trångt, men köper vi samma märke så är det bara höjden som skiljer sig.

När Beernews hälsar på en lördag är det fullt i restaurangen. Och enligt Robert har det varit så hela sommaren.

– Restaurangen går otroligt bra. Det är fullt onsdag till söndag under fem veckor. Svenska turister åker gärna ut på landet. Det behöver inte vara vita dukar på Stadshotellet längre. Här får de en utflykt kombinerat med mat och kan köpa med sig ett trepack folköl hem, säger han och tillägger att han hoppas på ett positivt besked i utredningen om gårdförsäljning.

– Det hade passat oss bra, avslutar han.