Bryggeri ska placera Örserum på ölkartan

Bildspel

Bild 1 av 500

Halva öllistan hos Ballast Point.

Lilla Örserum i norra Småland har 300 invånare, ett hotell och ett fotbollslag som startats upp på nytt. Dessutom har Torbjörn Hopf nyligen startat sitt bryggeri där.

Det är en bit öster om Gränna som man hittar Örserum och det nystartade Bryggeriet Hopf. Bakom bryggeriet står Torbjörn Hopf som jobbar som restaurangchef på Småländska Kolonin i Jönköping.

– Jag har läst till sommellier och gjort ett examensarbete om kombinationen mat och öl. Sedan bryggde jag hemma i några år innan jag kände att jag ville göra något mer, säger Hopf.

Han har medvetet gjort en försiktig satsning inledningsvis och brygger i dag på ett bryggverk på 50 liter i en lokal han hyr av ortens hotell, Smålandsgårdens Gästgiveri.

– Det här året får vara ett testår, sedan planerar jag för att skala upp verksamheten. Men jag vill ändå hålla det hantverksmässigt och kunna göra det mesta på egen hand, säger han.

Den stora utmaningen som bryggare är att hitta en kontinuitet, alltså att brygga ölet likadant varje gång. Därför har han så här långt mest fokuserat på sitt Skördeöl, där han känner sig trygg med processen. Ölet finns på ett tiotal ställen i Jönköping.

– Jag gillar när ett öl har rena snygga smaker och det är lite svårare att skapa. Jag har varit lite defensiv i starten och tagit en restaurang i taget. Det är viktigt för mig att finnas på ställen som jag tycker är bra. Ett kommande mål är också att komma in på Systembolaget, berättar Hopf.

I dagsläget ligger han på en produktion på cirka 500 liter per gång, och det blir oftast dubbelbryggningar.

– Jag brygger hellre kvalitet än kvantitet. Så här långt har jag sålt allt jag har bryggt och ölet har mottagits bra.

Han ser stora möjligheter med gårdsförsäljning från bryggeriet i Örserum om det blir verklighet. Även om han skalar upp är planen att vara kvar i det lilla samhället, där han också är en del av fotbollslaget.

– Hittar jag en lokala så är jag gärna kvar. Hotellet har fått liv i samhället med lite quiz-kvällar och annat och jag hittar också gärna på saker där. På sikt vill jag kunna leva på att brygga öl, säger Hopf.