Brewhuslän satsar stort från början

Arbetet pågår för fullt med att färdigställa bryggeriet.

Brewhuslän är ett nytt bryggeri i Göteborgstrakten som redan från början satsar rejält.

Mellan Kungälv och Stenungsund ligger i Jörlanda och där pågår arbetet för fullt för att bygga. upp ett nytt bryggeri. Bakom satsningen finns tre killar, varav två kommer direkt från bryggarutbildningen i Ludvika. Kevin Westphal jobbar på CanMan på dagarna och precis som kompanjonen Akar Said avslutade han utbildningen i Ludvika i december. Akar hade redan jobb på Göteborgs Nya och för Kevin kändes det mer lockande att starta ett bryggeri än att söka jobb på ett, så tillsammans med barndomsvännen Christoffer Liljesson valde trion att satsa på eget.

– Våra planer blev mer och mer konkreta så det blev aldrig av att söka jobb på något bryggeri, säger Kevin.

Tanken är att Brewhuslän ska drivas på fritiden och de behåller alla sina vanliga jobb. Men trots det finns hopp om att någon gång i framtiden kunna leva på det.

– Vi vill expandera och om max fem år ska vi kunna jobba heltid med det här, säger Akar Said.

Redan från start valde de att satsa på en relativt stor utrustning, bryggverket är på 1 000 liter och kommer från Stockholm Brewing, som uppgraderade sin utrustning förra året. Utöver det har Brewhuslän tre jästtankar på 1000 liter och plats för mer om det behövs i framtiden.

– Vi har fått höra att många ångrar att de börjat för smått när de startat med ett bryggverk på 200 liter, säger Kevin.

– Vi har alla små barn och kan vi brygga två gånger i månaden i stället för åtta så är det ju mycket bättre, lägger Christoffer Liljesson till.

Bildspel

Bild 1 av 5

Allt är inte riktigt färdigbyggt ännu men en fikahörna finns förstås för Christoffer Liljesson Kevin Westphal och Akar Said.

På frågan om vilken typ av bryggeri de ska vara så svarar de mittemellan, både lite nördigt och lokalt storstarkigt.

– Det bor mycket industrifolk här som dricker klassisk öl, så vi vill göra det, men med en twist, säger Akar och Kevin håller med.

– Jag tror att det finns en möjlighet att vi kan introducera hantverksöl till de som dricker stor stark här. Vi ska vara någonstans mellan det nördiga och det traditionella.

Att det blev Jörlanda var inte självklart. Först tittade de på en lokal i Stenungsund.

– Vi ville vara i Stenungsund och hittade en lokal som vi ville ha, men så fick vi höra talas om att den låg innanför ”gasgränsen” där inga kassaapparater får finnas och då kunde vi inte ha ett taproom, säger Kevin.

I maj räknar man även med att det egna bryggeriet ska vara i drift.
Även om Jörlanda är betydligt mindre än Stenungsund så tänker killarna satsa på ett taproom.

– Expressbussen till Stenungsund stannar precis här utanför så det är lätt att ta sig hit och när vi gått ut på Facebook har vi fått mycket positiv respons, säger Kevin.

Trots att bryggverket inte ens är inkopplat än har gänget redan bryggt första ölen. Det skedde hos Johan Malmberg, som tidigare drev Business Monkey i Bollebygd på andra sidan Göteborg.

– Vi lanserar dem i maj på Systembolaget lokalt. En neipa och en wiennalager, berättar Kevin.