Brett utbud av nya öl på Systembolaget

Efter ett massivt släpp av nya lokala öl och oktoberfestöl i förra veckan är det kanske tur för plånboken att det är förhållandevis få exklusiva nyheter som lanseras på fredag.

Trots att det är ganska få öl är det ändå en väldigt bra spridning av stilar så det bör finnas något intressant för de flesta. Här kan du se vad Beernews ölrecensent Jacob Hansson tycker om de nya ölen.

Samtliga öl:

Eskilstuna Södvik Säsong, 330 ml, 35,00 kr, 7 %, Saison
Fin arom med de typiska örtiga och peppriga tonerna i en saison tillsammans med en mjuk blommighet. Söta brödiga toner och en lätt torr kryddig och gräsig beska i avslutningen. En mycket trevlig saison även om jag föredrar en saison torrare och mer utjäst.

Poppels Projekt 010 Imperial Thai WIT, 330 ml, 29,90 kr, 6,5 %, Witbier
Lite lätt tvålig arom med massvis av ingefära och citrongräs. Citrongräset kompletterar fint men den känns ändå obalanserad med en söt inledning och en sträv avslutning.

Avery Raspberry Sour, 650 ml, 119,90 kr, 6,3 %, Syrlig öl
Intensiv syra med mycket vinäger som rundas av lätta karamelltoner. Hallonen lurar i bakgrunden tillsammans med lite ek och mineraler men det är alldeles för surt (för mig) och det är svårt att motivera ett köp med det priset.

Brewski Threefourteen IPA, 330 ml, 39,90 kr, 5,9 %, India pale ale (IPA)
Väldigt fruktig med persika, mango, kanderade apelsinskal men också en rå, grön och humlig ton som drar åt gräs och blomstjälk. Förhoppningsvis har den gröna tonen lugnat sig något till släppet.

Fuller’s Past Master 1905 Old London Ale, 500 ml, 39,90 kr, 7,9 %, Old ale
Inbjudande doft med toffee, smörkola och milda fruktiga och kryddiga toner. Något tunn smakmässigt med en tydligare beska i avslutningen än väntat men det bidrar å andra sidan till att den blir mer lättdrucken.

Founders Redankulous IPA, 355 ml, 47,90 kr, 9,5 %, Imperial/Dubbel IPA
En mycket bra variant av en tung klassisk DIPA där med kåda, karamell, barr, gräs och citrus. Mycket av allt utan att det blir obalanserat.

Eskilstuna Quadrupel, 330 ml, 39,00 kr, 10 %, Ale oklassificerat
Estrig och maltig i aromen med konserverad frukt och karamell och en väldigt lätt kryddighet.
Enkel i jämförelse med de belgiska motsvarigheterna och lite för mycket konserverad frukt för mig.

Labietis Pelašku Velns, 500 ml, 42,40 kr, 9,9 %, Torr porter och stout
Väldigt örtig arom (innehåller rölleka) som drar åt barr, rosmarin och lätta rostade toner. Rundare och sötare än vad aromen ger sken av med en torr lätt rostad bitter avslutning.

Nils Oscar/Cigar City Nypon Lingon Stout, 330 ml, 49,90 kr, 8 %, Porter och Stout
En mild stout med lätta rostade toner som balanseras av en söt maltbas och en hint av nypon. Väntade mig en lätt syrlighet från lingonen men de är knappt märkbara.

Tre av nyheterna som kommer på Systembolaget på fredag.

Dugges/Stillwater Cocoa Cacao, 330 ml, 49,90 kr, 11,5 %, Porter och Stout
Extremt mycket mjölkchoklad som upplevs artificiell och det drar lite åt hostmedicin. Det avtar dock då den fått stå en stund och luftas. Söt, fyllig och massvis med mjölkchoklad men inte så mycket mer än så.

Avery Vanilla Bean Stout, 650 ml, 129,90 kr, 11 %, Imperial porter och stout
Förhållandevis välbalanserad för att komma från Avery, där både vanilj och bourbon blandas fint med rostad och karamellig malt. Alkoholen är dold men lite estriga toner av konserverad frukt dyker upp.

Trabanco Sidra natural, 700 ml, 49,90 kr, 6 %, Cider – torr/halvtorr
Söta äppeltoner i aromen med en hint av vanilj och en touch av smörkola. Syrligare och torrare smakmässigt med syrliga äppelskal och en mild sötma.