Branden kan hålla Tullen stängd länge

Bildspel

Bild 1 av 7

Andreas Jacob tror det finns en risk att man får hålla stängt hela sommaren.


 

Det har gått snart två månader sedan branden på Ölstugan Tullen i Kville. Men ännu vet inte Andreas Jacob när det går att öppna igen. I värsta fall får man ha stängt hela sommaren.

Det var den 17 februari som Ölstugan Tullen på Hisingen i Göteborg eldhärjades. Troligen startade branden i ett elskåp och spred sig snabbt upp i taket och mot andra våningens kontor.
De personer som jobbade på kontoret tog sig ut oskadda.
– Det var tur i oturen att det hände på en förmiddag när vi hade stängt. Dessutom var det skönt att ingen av brandmännen skadades, det är tydligen svårt att kontrollera en sådan här brand, säger Andreas Jacob.
Han äger de sju Göteborgsbarerna tillsammans med sin bror Mattias och kunde bara se på när deras bar blev ganska hårt åtgången av lågorna.

Brandmännen tvingades bland annat riva upp taket för att komma åt branden.

Fortfarande luktar det brandrök i lokalen och det renoveringsarbete som pågår lär ta tid. Själva bardelen och området där besökarna vistades har klarat sig bra förutom röklukten. Men området bakom baren är helt förstört.
– Vi hade tolv personer som jobbade här, de blev utan jobb även om vi försökt se till att de ska få jobba en del på våra andra restauranger, säger Jacob.
Nu är det försäkringsbolaget som ansvarar för sanering och återuppbyggnad av baren. 1 juni har nämnts som ett tänkbart startdatum, men det tror inte Andreas Jacob på.
– Det är bara att titta runt här, det är massor med jobb kvar. I värsta fall kan det ta hela sommaren.
Baren var försäkrad och det är inte ekonomi som är det viktigaste i sådana här situationer.

– Vi öppnade det här stället för att vi vill finnas på Hisingen. Vi gillar när folk går mellan olika ställen och vi vill vara en del av det. Nu kan vi inte vara det, och jag hoppas att folk hittar tillbaka när vi öppnar, säger han.

Något startdatum finns alltså inte klart. Klart är i alla fall att det ska bli en ordentlig invigning när det väl är dags.
Bröderna Jacob startade den första Ölstugan Tullen på Andra Långgatan 2010. Nu finns sju olika Tullar i Göteborg. Eller sex i ett tag till.