Berlingäng tar över kranarna hos Hyllie

Glenn Pålsson och Erik Frithiof på Great Swedish Beer Festival på var sin sida om Christoph Klischan, som driver Berlin Beer Week Foto: Privatbild

Ett gäng Berlinbryggerier dyker upp Hyllies Stormgatan i Malmö nästa helg, så det blir tysk öl, currywurst och kebab för den som tar sig dit.

Sju tyska öl utlovar Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri nästa lördag. Utöver jobbat på Hyllie och ordförandeskapet i Sveriges Oberoende Bryggerier är Erik även festivalgeneral för Great Swedish Beer Festival. Och det är det sistnämnda som gjort att det dyker upp dyker upp tyskar i Malmö.

Förra året inledde GSBF och Berlin Beer Week ett samarbete när Erik åkte med Hyllie och ett gäng andra svenska hantverksbryggerier till ölveckan i Berlin. Att tyskarna kommer till Malmö är en direkt fortsättning på det samarbetet.

– Men det är bara en liten del i vårt samarbete. De får en möjlighet att komma hit och marknadsföra sin ölvecka, berättar Erik.

– De var så himla generösa när vi var på deras ölvecka.

Han säger att Stormgatan haft en väldigt svensk profil hittills, men att det är något som kanske kan komma att förändras.

– Vi ska inte vara så bundna av Sverige, utan bara göra kul grejor med kompisar på kompententa bryggerier, som gör riktigt bra bira.

Så lördag den 18 juni kommer det att finnas sju tyska öl från fyra bryggerier i kranarna på Stormgatan.

– Vi har hyrt in en DJ och det blir klubbmusik från Berlin, och vi kommer att servera currywurst och kebab – klassisk Berlinmat!

Här är bryggerierna och deras öl:
Fuerst Wiacek: Hazy IPA
Berliner Berg: Berliner Weisse
Vagabund: Gose och IPA
Braumanufaktur Templin: Potsdammer Stange (traditionell stil från Berlin)