Belgisk öl i gammal frikyrka

Bildspel

Bild 1 av 8

Marcus Fransman driver Vita Amandi och Nässjö Ölcafé tillsammans med Johan Fransman, Mikael Nordström, Andreas Berg och Stefan Kristiansen.

600 olika öl på en pub i Nässjö. Man kan bli religiös för mindre. Att det sen är i gammal kyrka gör det ju inte svårare.

Vita Amandi ligger en slängkyss från stationen i Nässjö och är en kombinerad pub och restaurang. På lördagskvällen var det extra festligt när Jens Skrubbe från Belgoklubben stod för en ölprovning med mat. Något som hade lockat ett tjugotal smålänningar till lokalen. Och även så Beernews.

Marcus Fransman är ansvarig för såväl ölprovningen som öldelen av verksamheten och han är en engagerad ölsjäl. Totalt har man drygt 600 flasköl i sortimentet, varav hälften i puben och resten ner i källaren. På frågan om hur det går att ha ett så stort sortiment i en så liten stad svarar han … bra!

– Visst har vi många som dricker en stor stark, speciellt på helgerna. Men det blir fler och fler som dricker annorlunda öl här. Och ofta är det även dem som vanligtvis tar en stor stark som vågar smaka annat.

Puben är knuten till Carlsberg så därför är tapparna låsta till dess sortiment, men vad gäller flaskorna så har man friare händer och den friheten har Marcus utnyttjat. I puben har man ett flertal välfyllda kylar och ner i källaren är väggarna fulla med ölhyllor.

– Det är ändå ganska svårt med fat hos oss, vi måste tömma dem på tre fyra dagar och det kan vara svårt. Flaskor är enklare, säger han.

– Vi kan ta hem en låda med nån cool IPA och bli av med den på en månad.

Att servera alkohol i en gammal metodistkyrka i det frikyrkliga Nässjö är inte så svårt som man kan tro, enligt Marcus Fransman.

– När vi tog över lokalen hade det varit en pub redan innan och vi har inte haft någon som protesterat mot det. Tvärtom är det flera som har varit glada över att lokalerna kommit till användning. Bättre det än att det står tomt.

Namnet Vita Amandi kommer från Sankt Amandus, bryggarnas skyddshelgon. Sankt Amandus är också orsaken till att Jens Skrubbe är på besök. Amandus helgondag var den 6 februari, något som Vita Amandi högtidlighåller med en belgisk ölvecka där Jens är en del.