“Baskiskt krypin med unikt ciderutbud”

Ölställe

Veckans ölställe – Basque på Magasinsgatan i Göteborg – tar dig direkt från räkmackestaden rakt till Baskien. Här samsas sorlet kring bardisken med mängder små pintxos, hantverksöl från Sverige och Belgien och ett cidersortiment som är unikt i Sverige.

I över tio år har en liten halvdold pärla funnits på Magasinsgatan i Göteborg – Basque, en kombinerad ölhall och baskisk pintxosbar. Här möts två världar: det spanska baskerlandets sociala matkultur och Göteborgs hantverksölscen, toppat med ett cidersortiment som är unikt i Sverige.

Först en kort förklaring: pintxos är Baskiens egen variant av tapas – små munsbitar som är lika mycket socialt umgänge som mat. Vanligtvis består de av en skiva bröd toppad med ost, chark, skaldjur eller grönsaker, ofta ihop­hållna med en sticka (”pintxo” betyder just ”sticka”). På en pintxosbar dukas de fram direkt på bardisken, och gästerna plockar själva det som lockar. När kvällen är slut räknas stickorna ihop och notan betalas.

Så snart man kliver in genom dörren förflyttas man från räkmackornas Göteborg till ett sorlande kvarter i San Sebastián. Här gäller drop-in, vilket gör atmosfären avslappnad och spontan. Samtalen studsar mellan de hårda kakelväggarna och bardisken dignar av små kulinariska konstverk: bröd toppat med torkad skinka, ansjovis, grillad paprika, tortilla – eller mer experimentella kombinationer som skapar nyfikenhet. Till detta dricker man öl eller cider.

Det ska sägas direkt: fatölssortimentet är inget att skriva hem om. Men ingen kommer hit för att dricka Åbro på fat. Blicken dras i stället mot rummets hjärta – den enorma, tre meter breda och tre meter höga kylen som reser sig som ett glasaltare bakom bardisken, från golv till tak.

Här ryms ett kurerat urval av framför allt flasköl och cider. Runt hundra olika öl samsas, här finns lokala Göteborgsbryggerier, fina Brekeriet-öl och ett genomtänkt urval belgiska flaskor. Men kanske mest unikt är cidersortimentet. Ett trettiotal hantverkscider från Baskien, Frankrike och Sverige står uppradade. Nästan allt är på storflaska men cidern serveras på glas, vilket gör det enkelt att botanisera sig fram och upptäcka hantverksciderns spännande värld.

Basque är inte en restaurang i traditionell mening, utan snarare en mötesplats och maten är lika mycket en ritual som en måltid – du väljer själv tempo, smak och mängd. Ölen och cidern pekar du ut från den stora glaskylen och hela atmosfären uppmuntrar till att prova nytt och inspireras av kombinationen pintxos, ett kurerat urval av öl och cider och den sociala atmosfären – allt detta gör Basque till ett av Göteborgs mest personliga och karaktärsfulla vattenhål.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.