Bandets namn på ölet stoppades av systemet

Den första etiketten gick inte, så det fick bli en omarbetad etikett för Systembolaget. Foto: Peter Lindh/montage

Systembolaget satte stopp för namnet på ölet. Bad Liver må funka som bandnamn, men inte i monopolets hyllor.

Det är Surtebryggeriet Beerium som har tagit fram ett nytt öl tillsammans med gruppen Bad Liver. Marcello Milli hos Beerium har varit ett fan i många år.

– Jag har lyssnat på dem sedan jag var liten, kan man nästan säga. Jag upptäckte dem i slutet av 1980-talet, säger han.

Gruppen är helt fokuserad på att göra svenska covers på Tom Waits sånger och Milli är närmast lyrisk är han berättar om dem.

– Nästan världens bästa band, även om det är en smal genre, påstår han.

Han och Erik Höglund på Beerium träffade Bad Liver på en spelning i Göteborg för några år sen.

– Vi hängde och tjötade efter spelningen och de har ett ganska stort ölintresse och efteråt började vi planera för hur vi skulle få dem till Surte. Vi testade att boka tre eller fyra gånger, men pandemin kom emellan hela tiden.

Men nu blir det faktiskt en spelning. Den 23 september spelar Bad Liver på Beerium i Surte. Men samarbetet stannar alltså inte där. Beerium har även gjort Bandölet Bad Liver.

– De ville ha något som inte var så humligt, utan lättillgängligt men inte helt mainstream. Så vi plockade fram en mörk lager med en gnutta rökmalt.

En dunkel med smak av ”nattvåt trottoar” kanske inte är det lättaste att sälja till andra än ölnördar, men Marcello hopppas att fler ska upptäcka den.

– Jag tycker att en dunkel borde funka på hösten. Den är svingod, med en trevlig sötma. Jag är nog lite tveksam, men å andra sidan borde i alla fall lite äldre öldrickare tycka att det är trevligt med en mörk lager.

Ölet kommer att gå under två olika namn och anledningen till det är Systembolagets regler och bedömningar. Bandnamnet Bad Liver var förstahandsvalet.

– Vi tänkte inte att det skulle bli några problem, men det blev det. De sa att det var ett känt uttryck för att supa ner sig, det kände jag inte till. Jag tycker att Bad Liver har varningstriangelkänsla.

Så nu blev namnet i stället Ricky Falks mörka lager på Systembolaget, ett namn som refererar till en återkommande karaktär i Bad Livers låtar.

– Så hyllningen finns kvar, men det vara få som fattar kopplingen.

Ölet släpptes i det lokala sortimentet i början av september. Sen kommer det även under namnet Bad Liver på fat och flaska på ett gäng krogar i Göteborgsområdet.