“Att få brygga mörk lager hos U Fleků hade varit magiskt”

Sommarintervju

Robin Gustavsson, Krypta Brewing.

I serien Sommarintervjun har vi kommit fram till Nässjö. Där är Robin Gustavsson huvudbryggare på Krypta Brewing. Han tycker att framtiden för svenskt hantverksöl ligger i att premiera kombinationen av god dryck och god mat – och en helhetsupplevelse av hantverket.

Vilket är det bästa svenska ölet du druckit från ett annat bryggeri under 2025? 

– Oj, jag blir alltid lika ställd när jag får den här frågan. Men någonstans är det alltid de ganska udda ölen man provat som dyker upp i skallen först – man tänker ju att man borde ha testat allt vid det här laget, och att wow-effekten av något helt nytt borde vara svår att uppnå. Men det finns två öl från i år som gav mig just den känslan. Först Shapes & Objects – Gorilla Juice, en fruited gose med banan, mango och lakrits, bryggd tillsammans med Duckpond och Ten Hands. Att både banan och lakrits är ganska nischade smaker var för sig gör att ölet blir ännu mer udda – men i min mun gifte sig smakerna perfekt.

– Sedan har vi Hyperion, en quadrupel IPA från Beerium & Smedsbo Slott. Känslan när man tror att man ska dricka en IPA med galet tryck, men i stället får en len och rund dryck med otroliga smaker av apelsinmarmelad – det var mäktigt.

Finns det något hyllat eller hypat öl du själv inte gillar?

– Det här var om möjligt en ännu svårare fråga att svara på. Jag gillar i princip alla ölstilar, och om ett öl är hyllat så är det oftast av en anledning. En öl som var väldigt viktig för mig i början av min ölresa var Punk IPA från Brewdog, men när jag har testat den på senare år har den varit oerhört tråkig. Kanske beror det på att mina smaklökar har utvecklats snarare än att ölet i sig blivit sämre.

– Samtidigt tycker jag att klassiker som Sierra Nevada Pale Ale och Lagunitas IPA fortfarande håller måttet när jag är sugen på en nostalgitripp. A Ship Full of IPA har jag däremot alltid tyckt varit en tråkig öl – men om den ens räknas som hyllad är jag ytterst tveksam till.

Hur ser du på det kommande halvåret för ert bryggeri och svensk bryggerinäring i stort, när gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt har trätt i kraft?

– Gårdsförsäljningen blev kanske inte så positiv för oss som vi först hade hoppats. För ett så litet hantverksbryggeri som vårt, där alla har jobb vid sidan om, är det svårt att få tiden att räcka till med upplägget som det ser ut nu. Att ha gårdsförsäljning vid några enstaka tillfällen blir ganska kostsamt när ansökan är dyr och vi ändå har begränsat med tid.

– När det gäller den differentierade alkoholskatten ser det förstås lovande ut – några extra slantar i kassan eller möjligheten att sänka priset på vår produkt är väldigt välkommet. Vi har små marginaler, vilket gör det svårt att brygga priskänsliga öl som lager i dagsläget. Vår förhoppning för det kommande halvåret är att lyckas skala upp bryggeriet – om vi hittar både tid och finansiering, vill säga. Men jag ser positivt på framtiden och är säker på att vi kommer ta vårt lilla bryggeri vidare till nästa steg på resan.

Om du kunde påverka hur öl säljs i Sverige, vad skulle du vilja förändra?

– Jag tror på kombinationen av öl och mat. Att till exempel kunna köpa starköl i livsmedelsbutiker i samband med att man planerar vad man ska äta till helgen tror jag vore en positiv utveckling för oss hantverksbryggerier. Jag förstår att Sverige vill värna om folkhälsan – vi ska givetvis inte sälja starksprit på bensinmackar som har öppet dygnet runt. Men att kunna köpa hantverksöl samtidigt som du köper maten du tänkt lägga på grillen till helgen ser jag ingen problematik med.

– Att ändra på Systembolagets öppettider ser jag inget behov av. De som inte kan planera sina inköp och ”behöver” alkohol utanför öppettiderna klarar sig nog bäst utan.

– Visst är tanken om slopat matkrav på krogen lockande, men jag tror tyvärr att det lätt skulle leda till billiga vattenhål där etablerade restauranger får svårt att konkurrera på ölpriset, då de måste ha fungerande kök och personal att avlöna. I det läget tror jag fortfarande på att premiera kombinationen av god dryck och god mat – och en helhetsupplevelse av hantverket.

Vilket internationellt bryggeri hade du helst velat göra en collab med?

– Oj, svår fråga! Det finns oändligt många förebilder internationellt. Att få brygga en Hazy IPA tillsammans med Tree House, en rököl med Schlenkerla i Bamberg, eller en mörk lager hos U Fleků hade varit magiskt.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.