Artificiell intelligens tog fram recept på öl

En artificiell intelligens har lärt sig att göra öl. Foto: Pixabay

I Australien har ett par studenter tagit fram en ny öl med hjälp av artificiell intelligens.

Studenterna Christopher Fusco and Jash Vira på universitetet I Adelaide har skapat en artificiell intelligens som genom att studera ölrecept har lärt sig att göra nya öl.

Rodney AI²PA heter deras öl och det är döpt efter Rodney Brooks, en pionjär i robotteknologi. Studenterna har samarbetat med universitetets experter på maskininlärning och bryggeriet Barossa Valley Brewing för att ta fram ölet.

De laddade 260000 recept på hantverksöl som ett neuralt nätverk fick studera för att lära sig att göra öl.

– Vi genererade 200000 nya recept och sen tränade vi ett neuronätet att välja ut de bästa och rangordna dem, säger Christopher Fusco.

Att skapa ett recept för öl är inte svårt, det är inte så många ingredienser. Men att skapa ett recept på ett gott öl är inte lika lätt.

– Det var faktiskt riktigt svårt. Vi har tvungna att ta fram en egen matematisk formel baserad på statistik från originalrecepten.

De använde data på hur många visningar originalrecepteten hade fått och antalet personer som uppgav att de bryggt med de aktuella recepten för att bedöma receptens popularitet.

Utifrån det tog sen deras neuronät fram drygt 60 olika specifika data för varje recept, det vill säga inte bara ingredienser och mängder utan även sånt som hur humlen skulle hanteras och jäsningstemperaturer.

Till slut hade de fått fram 30 slutkandidater som sedan bryggarna på Barossa Valley Brewing fick välja emellan. Och bryggeriets grundare Denham D’Silva är nöjd med resultatet.

– Det smakar framtid. Seriöst, det är fruktig IPA som jag är väldigt stolt över, säger han.

Läs mer projektet här.