Allt fler norrmän köper sina öl i Sverige

Allt fler norrmän köper öl i Sverige. Foto: Ronny Karlsson.

Drygt 6,4 miljoner svenska ölburkar pantades i Norge under årets första sex månader. Det är nytt rekord och skapar oro hos norska ölproducenter.

Att norrmän åker över till Sverige för att handla bland annat öl är ingen hemlighet. Men tydligt är att försäljningen ökar i ganska snabb takt. Det går att se av den statistik på pantburkar som finns i Norge.

Under årets första sex månader har det pantats 6,44 miljoner ölburkar som är inköpta i Sverige. Det är en ökning med cirka 4,7 procent på ett år.

– Det är de säkraste siffrorna vi har på gränshandeln, de andra metoderna som finns anses vara ganska osäkra, säger Erlend Fuglum, ordförande i Bryggeri- och drikkevareföreningen, till sajten E24.

En växande gränshandel går också ut över ölförsäljningen i Norge. Under juni minskade försäljningen med drygt nio procent jämfört med året innan. Det slår hårt mot norska bryggerier, som redan har att kämpa med tuffa regler i sociala media, där man inte får lyfta fram sina egna produkter mot den norska marknaden.