“Alla jävla Hazy DIPA:s kan dra åt helvete”

Sommarintervju

Emil Åreng, grundare av Facit Bar, likörmakare och dryckesredaktör på tidningen Café.

Idag tar vi tempen på Emil Åreng, grundare av Facit Bar, likörmakare och dryckesredaktör på tidningen Café. Han är trött på både hazy dipor och ölmässor, men unnar alla att sitta ensamma i ett hörn med en god öl och läsa papperstidning – och hålla käften.

Vilka trender upplever du påverkar den svenska ölbranschen mest just nu?

– Personligen så är det Omnipollo och Stigbergets som sätter trenderna i alla fall för hur saker ska se ut. Övriga trender är helt meningslösa att prata om för kunderna hinner knappt reagera på vad alla håller på med från månad till månad. Det känns som att ölbranschen håller på att implodera för att alla bryggerier släpper så otroligt mycket limiterat att folk glömmer bort vad själva grundportföljen är för något.

Finns det något hyllat eller hypat öl du själv inte gillar?

– Alla jävla Hazy DIPA:s kan dra åt helvete för nu börjar det till och med bli så att gäster rynkar på näsan om man ens nämner det, i alla fall av ölnördarna, vanligt folk har druckit det en gång och förstått att det är det här nördarna dricker, vilket har gjort att de stora bryggerierna tjänar ännu mer pengar för enligt dem så vill de bara ha ”en vanlig jävla öl” även fast det i mitt tycke smakar aber.

Apropå “en vanlig jävla öl” så har ett flertal av landets hantverksbryggerier börjat producera lågprisöl de senaste åren, och då oftast lageröl som påminner om storbryggeriernas storsäljare. Vad tycker du om den här satsningen från de mindre bryggerierna?

– Det är väl ett måste för att på något sätt hänga med och få upp volymerna, men samtidigt så sänker de stora priserna ännu mer och gör ännu billigare och gör ännu sämre öl. Problematiken ligger hos de stora drakarna som egentligen bara driver med de små hantverksbryggarna där de nästan utger sig för att vara småskaliga för att locka kunderna att tro de köper hantverk när de egentligen köper skit.

Vad får dig personligen att bli nyfiken på en öl – etiketten, bryggeriets rykte, stil, storytelling eller något annat?

– Bryggerier som man vet gör bra grejer är man alltid nyfiken på när de släpper nytt, men i slutet av dagen så orkar man inte hålla koll på allt längre för då skulle man inte behöva göra annat än att sitta och uppdatera på bolagets hemsida som en jävla programmerare från 97.

Vad anser du att den svenska ölbranschen behöver bli bättre på för att stå starkare i framtiden?

– Tror branschen har det tufft överlag och jag skulle vilja se mer kollaborationer mellan bryggerier, och nej, inte att man gått ihop sju bryggerier och gjort en imperial stout med marängswiss i utan att man hittar en säljkanal likt Flaivy som enbart fokuserar på svenskt hantverk där de också ingår en säljkår för olika regioner. Tänk att varje bryggeri pytsar in x antal kronor varje månad för att kunna ha fyra olika säljare i fyra regioner som visar upp bärs från hela Sverige med olika fokus varje gång.

– Jag tycker också mässor börjar bli så trötta och jag lider med alla bryggare som mässa ut och mässa in måste berätta samma skit igen. Mässor är inte coolt längre och det behövs en uppsträckning från alla som håller på med det att hitta nya vinklar för att bryggarna ska få ut mer av det, tänk lite mer Craft Beer Circus.

Vad är det som du tycker att Craft Beer Circus gör bättre och annorlunda jämfört med andra mässor och festivaler?

– På väldigt många mässor behandlar ju mer eller mindre alla som boskap, in och ut, betala dyr faktura, dra åt helvete, nästa mässa, samma skit. Craft Beer Circus tar ju hand om de som kommer och ger inte bara besökarna en upplevelse utan också bryggarna, så att de blir en tajt gemenskap och troligtvis en bättre stämning.

Vad tycker du kännetecknar en riktigt bra ölupplevelse?

– Äh, precis som med sprit så beror det på var man är och vem man är med. Har man kul med vänner och får dricka god öl på kuppen så är upplevelsen just det. Det bästa är nog att sitta ensam i ett hörn med en klassisk papperstidning, en god öl på sidan om, kanske en cigg och framförallt få hålla käften, det är en upplevelse jag unnar alla.

• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.