Alkoholfri succé för brittiska bryggeriet

Bildspel

Bild 1 av 3

Rob Fink och James Kindred är duon bakom Big Drop Brewing.

Möjligheten att gå på affärsmiddagar och dricka gott utan att dricka alkohol. Det var vad som fick duon bakom Big Drop att satsa på alkoholfri öl. Nu gör man succé och vann pris för bästa öl på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Brittiska Big Drop Brewing hittade sin egen nisch när man startade i slutet av 2016. Planen var att bara brygga öl som är alkoholfri och den linjen har man hållit fast vid.

Rob Fink fick iden under tiden han jobbade som advokat i London. Det blev många middagar och möten där det var alkohol inblandat och till slut tröttande han.

– Han bestämde sig för att sluta dricka alkohol, men var fortfarande tvungen att gå på möten. Då fanns det bara kolsyrat vatten eller cola att välja mellan och när han frågade mig om sin idé att göra alkoholfri öl blev jag intresserade, säger James Kindred.

Kindred var nyligen på Stockholm Beer & Whisky Festival och Sverige är ett av de länder där deras öl gör succé. Även Kanada och Australien fungerar bra, precis som förstås hemmamarknaden i Storbritannien.

– De första ölen bryggde vi på UBrew i Bermondsey i södra London, men nu brygger vi på annat håll. Första året bryggde vi 5500 liter och nästa år siktar vi mot drygt en miljon liter så det har verkligen gått fort, säger Kindred.

Eftersom de brygger ölen hos andra bryggerier har de också möjlighet att välja fler producenter. Därför är det troligt att Big Drop satsar på bryggning i Kanada, Australien och norra Europa framöver.

– Vi pratar med två holländska bryggerier och ett svenskt om att brygga där. Vi får se hur det blir, säger Kindred.

Nyckeln till deras framgång är att de verkligen fokuserar på smak. James Kindred beskriver det inte som att de brygger alkoholfri öl, utan de brygger god öl som råkar vara alkoholfri.

– Vi vill vara trogna de stilar vi brygger, och det första ölet som var en stout har fortfarande samma recept. När vi brygger en pale ale ska det smaka friskt och humligt.

Under de knappa tre åren som Big Drop har funnits så har det blivit en hel del fina utmärkelser. Men de flesta har varit i klasser där man tävlat mot andra alkoholsvaga öl. Därför var Stockholm Beer & Whisky Festivals domarpris för festivalens bästa öl både hedrande och överraskande.

– Du såg säkert på mig hur förvånad jag blev under prisutdelningen. Det var en fantastisk överraskning och ett väldigt fint bevis på att vi göra bra öl, säger Kindred.

Trenden med alkoholfri öl växer snabbt runt om i världen och även om Storbritannien legat lite efter i den utvecklingen så börjar det ta fart på riktigt även där. Samtidigt har de stora ölföretagen också fått upp ögonen för denna typ av dryck, men det oroar inte James Kindred så mycket.

– Det är som med craft beer i övrigt. De som gillar mycket smaker vet vad dom vill ha, sedan finns det dom som är vana vid annat och då får de dricka det de vill ha, säger han.