4 underskattade skäl att ta en öl efter semestern

Lista

Ledigheten är över, verkligheten gör sig påmind och grilldoften är utbytt mot lukten av blöt asfalt och jobbångest. Men bara för att du har lite dåligt samvete över att ha druckit bärs varje dag i fyra veckor måste du inte ta en vit månad. Det finns faktiskt riktigt bra anledningar att ta sig en öl även efter semestern – och de är minst lika sunda som de flesta nykläckta träningslöften.

Sommaren har ett orimligt gott rykte. Alla pratar om lata dagar, solnedgångar och att ”bara vara” – men glömmer att nämna de svidande nackbrännorna, getingarna med dödslängtan som bestämt sig för att dränka sig i just ditt glas och de där överförfriskade polarna som alltid dricker upp din favoritbärs på grillkvällen. När jobbet eller plugget sedan drar igång förväntas du hoppa rakt tillbaka in i ekorrhjulet som om ingenting har hänt, med ett leende på läpparna och en kalender som fylls snabbare än en urinoar på Sweden Rock.

Men här kommer ett tips: du behöver inte dras med i hetsen. Låt istället en öl bli din protest mot vardagsstress och hurtiga kollegor som redan börjat träna inför nästa års Vasalopp. Här är fyra underskattade – men fullkomligt logiska – skäl att knäcka en öl efter semestern.

FÖRLÄNG SEMESTERKÄNSLAN
Den här tiden på året är full av människor som bestämt sig för att ”börja ett nytt liv”. De äter overnight oats med blåbär till frukost och cyklar till jobbet i tights och reflexväst, som om det skulle göra världen till en bättre plats. Men man kan faktiskt strunta i att uppfinna en ny version av sig själv. Häll istället upp en kall ljus lager, sätt på den där sköna spellistan du hade på repeat i juli och känn hur sommaren smyger sig tillbaka, om så bara för 40 minuter. Varför inte gå all-in och sätta på dig sandaler, beach-outfiten och dina Ray Bans – även om det regnar – och låt grannarna undra.

Tips: Testa Nils Oscar God Lager eller Göteborgs Nya Starkpilsner, båda ljusa, krispiga och perfekta för att lura hjärnan att sommaren fortfarande hänger sig kvar.

HÖSTEN ÄR MÖRK – OCH DET ÄR DIN CHANS

På sommaren är det socialt självmord att dra fram en imperial stout när solen gassar och folk klunkar ljus lager direkt ur burken. Men nu? Nu är det äntligen din tid att glänsa. En helt vanlig tisdag kan du hälla upp något som är svart som motorolja och ingen höjer på ögonbrynen, tvärtom kommer folk att nyfiket fråga om smakerna. Då kan du le inombords eftersom du vet att de fortfarande tror att Guinness är det mörkaste som finns.

Tips: Knäpp upp en Oppigårds Thurbo Stout eller Närke Kaggen Stormaktsporter – två svenska tungviktare som gjorda för att härda ut mörka, regniga sensommarkvällar.

RÄDDA ÖLEN FRÅN BÄST FÖRE-DÖDEN
Sommaröl är som de flesta semesterflörtar – som allra bäst när de är helt nya och färska. Har du fortfarande kvar flaskor från sommarens storinköp i källaren? Då är det hög tid att agera. För precis som med matsvinn är dryckessvinn ett onödigt slöseri, både för miljön och för plånboken. Särskilt flasköl, IPA och andra humliga öl tappar sin fräschör snabbare än du hinner säga ”oxidation”. Tänk så här: varje öl du räddar från att passera bäst före-datumet är en vinst för både smakupplevelsen och klimatet. Du är inte bara törstig – du är en ansvarstagande medborgare.

Tips: A Moment of Clarity från Beerbliotek eller Dubbel Elin West Coast DIPA från Klackabackens Gårdsbryggeri – välhumlade och pigga brygder som helst ska drickas när de är som allra färskast.

GE KÄRLEK TILL DITT LOKALA BRYGGERI
Under sommaren är det lätt att svepas med av vad som råkar finnas tillgängligt där du befinner dig för tillfället; en ljusgul och lätt avslagen spansk lager på semester-playan, en billig tjeck på campingpizzerian eller en svindyr Norrlands Guld på musikfestivalen. När vardagslunken nu drar igång är det det perfekta tillfället att gå tillbaka till dina lokala favoriter. Köp ett blandat flak öl från det småskaliga sortimentet på Systembolaget, åk på gårdsförsäljning eller besök ett taproom i närheten. Du får öl som är färskare, mer karaktärsfull och bryggd av människor som faktiskt kan och vill snacka öl med dig. Dessutom gör du en konkret insats för att den svenska ölscenen ska fortsätta blomstra – även när löven faller.

Tips: Åk till systemet och leta efter ”Lokalt & Småskaligt”-etiketten på hyllkanten. Tveka inte att fråga personalen, de har ofta koll på öl från närliggande bryggerier som ingår i det fasta sortimentet, men som inte är utmärkta som lokala.

_
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.