Beernews släppte nyligen ett fullmatat poddavsnitt om ölglas – men det är bara tillgängligt för patrons. Så bli patron på patreon.com/beernews nu. Annars riskerar du att ha kvar pinsamma ölglas när ölmaffian kommer på besök. I veckans lista presenterar vi 4 ölglas att skämmas över.
ÖLIGA-ÖLGLAS-GLASET
Det öliga-ölglas-glaset kan med fördel också kallas för ”livsnjutarglaset” eller ”stadshotell-glaset”. Vad glaset vill förmedla är – ”Jag är en livsnjutare och för mig duger inte vilket glas som helst”. Faktum är att Cervera har byggt upp sin miljardverksamhet på svärmödrar som köper glaset till sina svärsöner eller svärdöttrar ”som är väldigt intresserade av öl”. Det är också det ”lyxiga” glaset du får i två-pack som bonus när man tecknar en årsprenumeration på magasinet Allt om Husvagnar.
Roland Järverups fläskfilémiddag i filmen Torsk på Tallin hade blivit än mer komplett och ångestfylld om Killinggänget hade inkluderat det öliga-ölglas-glaset på serveringsvagnen. Det är ingen slump att glaset är svenska storbryggeriers förstahandsval när de ska promota sin ”premium-lager” och det är det här glaset som står i hembyggda mancave-barer i 340 000 svenska gillestugor. Gör återvinningsstationen glad idag och mata den med dina öliga-ölglas-glas. Nu får man visserligen inte slänga dricksglas i glasåtervinningen, utan bara flaskor, men vi kommer inte skvallra.
SVENSK CRAFT BEER-BAR-ÖLGLASET
Kallas också tumbler eller bodega. Det här glaset är ett mysterium. Av någon sjuk anledning har ett vattenglas (eller är det ett tandborstglas?), och kanske världens sämsta ölglas, blivit standardglaset för svenska hantverksöl-barer. Det borde inte vara möjligt men så är det. Greppvänligt? Ja, om du har händer som en ladugårdsport. Bryr du dig inte om att kunna bygga skum (OBS ej tandkräm) och vill du heller inte kunna rotera ölet i glaset för att känna aromen på ett vettigt sätt? Perfekt, då har vi glaset för dig. Glaset är så kasst på allt att till och med nedan ”sportbar-i-köpcenter-ölglaset” är snällt mot ölet i jämförelse.
Jaja, vi fattar! Det är stapelbart, det är billigt och det är PRAKTISKT! Och lika inspirerande som plastblommor. Men köp även en serveringsanläggning som med en knapp automatiskt vinklar glaset och häller upp ölet utan skum och utan att personalen behöver göra någonting. När barägare börjar prata om ”logistik” istället för ”ölkultur”, då är det svenska craft beer bar-ölglaset på väg in, kanske i sällskap med QR-kod på varje bord, en beställningsapp och kanske en robot som kör ut ölen.
WEBER-GRILLTILLBEHÖRS-AURA-GLASET
Det här glaset kan även kallas “Tech-glaset” eller det faktiska namnet “Spiegelau IPA-glas”. Det finns något roligt med personer som blir intresserade av ett ämne och sedan måste köpa alla attribut som kommer med intresset. Självklart såg glasindustrin en enorm möjlighet att sälja ett IPA-glas när ölstilen växte på 2010-talet – ”ett tekniskt och lyxigt glas som är fulländat för att fånga aromerna från en IPA och ge en optimerad smakupplevelse”. Glaset är ölversionen av en överviktig memil som cyklar på en grusväg till Ica men med full Tour de France-utrustning.
IPA-glaset har även en stark webergrilltillbehörs-aura. Ni vet när män köper en överprissatt Weber på rangliga ben i tron att det är världens lyxigaste grill och tänker att de kommer bli grillgudar tack vare tillbehöret Weber Grill ‘n Go lampa för 749 kronor – ”en multifunktionell grill-lampa som du enkelt fäster på ditt grillhandtag”. Vi är ledsna men IPA-glaset är ohyggligt fult och fånigt. Man kan inte köpa sig till koll.
SPORTBAR-I-KÖPCENTER-ÖLGLASET
Det korrekta namnet är shaker-pint men glaset kan även gå under namn som ”pizzeria-glaset”, ”sportbars-glaset” eller ”Christer Pettersson-glaset”. Håll i glaset. Blunda. Du känner hur du förflyttas till en svensk förortspizzeria eller till en sportbar i ett köpcenter. Nu kanske du hör ljudet av skrikande sportintresserade män, eller en smak i munnen av dåligt upphälld och överkolsyrat öl, du kanske får hypnagogiska hallucinationer av smakkristaller som bildar ett vackert mönster på din näthinna. Kanske börjar du drömma om flygande logotyper som Crocodile, Sofiero eller Falcon?
Men det är inga drömmar, det du precis har upplevt är verkligt. Du har bara tagit in världen via det officiella nationalglaset från Facebookgrupperna ” PilsnerGubbar & Kärringar” och ”Vi som gillar öl”. Christer Pettersson kanske inte använde glas när han drack öl. Men gjorde han det, då kan vi vara säkra att han i lägenheten hade fyra slitna Sportbar-i-köpcenter-ölglas med Falconlogga, stulna från Rotebro Pizzeria.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
