4 glödheta ölmåsten i Stockholm

Lista

Visst närmar vi oss kröningen av Stockholm som Sveriges bästa ölstad? Bland barer och krogar finns en svårslagen dynamik mellan klassiskt och tryggt, modernt och nytt, svenskt och internationellt. Bryggerinärvaron är stark och eventen många. Den här hösten har bjudit på ytterligare fyra nyöppningar som berikar – här är din nästa ölrunda. 

BAREN – The Mad Hatter, Skånegatan 73

Ett nytt slink-in-ställe på bästa Nytorgsadress. Baren har öppnats av finansmannen Joe Zampieri som bytte aktier mot öl och nu främst serverar det han själv importerar. På barens tolv kranar finns bredd. I skrivande stund Saison från Brasserie Fantôme, stor blåbärsstout från amerikanska Finback och IPA från danska Alefarm Brewing. Sverige representeras av Nynäshamns Ångbryggeri och Fjäderholmarnas och bland flaskorna är det Cantillion som dominerar. Invändigt påminner baren om Omnipollo kyrka, den går i samma rosa och blå toner, men med omatchande stolar och en lagom stökig atmosfär, blir det ändå något eget. Trevligt är det, och för den hungrige rekommenderas särskilt barens empanadas. 

ÖLHALLEN – Side Pour, Norrlandsgatan 7
Pilsner Urquell fortsätter sitt öltåg genom huvudstaden. Senaste krogen att erbjuda den skummiga, tjeckiska klassikern direkt från tank är Side Pour, som öppnats av gänget bakom Barrels-kedjan, mitt i city. Konceptet med tanköl och schnitzel rimmar bra med krogens ölhallskänsla som i dagarna också kompletteras av en biergarten-lik terrass en våning upp. Konceptet känns kanske väl göteborgskt, men fyller sitt syfte i ett kvarter som samlar mycket folk, men få öl. Dessutom finns en genuin kärlek till ölet genom restaurangchef, tillika tapster, Marek som allra helst serverar en ”řezané pivo” – 50/50 mörk och ljus tjeckisk lager. Enda frågetecknet är det kompletterande utbudet av Göteborgsöl – från Dugges, Fermenterarna och Stigbergets – Stockholmsölen lyser med sin frånvaro. 

FINKROGEN – Nook Restaurang, Högbergsgatan 62
Finkrogar är sällan omtalade för sitt ölutbud. Men undantag finns, och när man kliver in på en restaurang som serverar Gänstaller Keller pils som husöl, har man hittat ett. Nu blir det förhoppningsvis tredje gången gillt för restaurang Nook som för ett par år sedan lämnade Åsögatan för större lokaler vid Stockholmsverket – som då också innefattade ett eget bryggeri. Men satsningen blev kortvarig och nu är man tillbaka på ny söderadress i sin första storlek och med samma fasta, prisvärda och jättegoda avsmakningsmenyer och sitt stora dryckesfokus – där ölet inte lämnas åt slumpen. Vid Gänstallers sida snurrar för stunden engelska Northern Monks med blandade ipor och efter det ska Verdant kopplas på. Någon öllista finns inte, vilket innebär att du får hela personalens ölkärlek på köpet när du ber om ölråd. Här saknas inte kunskap. 

TAPROOMET – Ekerö Brygghus. Jungfrusund
Nya, vackra Jungfrusund är egentligen inte nära något alls – annat än Ekeröborna själva. Och visst är det också dem, tillsammans med gästerna på spahotellet vägg i vägg, som är den huvudsakliga målgruppen för bar- och restaurangsatsningen i Ekerö Brygghus nya bryggerihem. Flytten är äntligen klar och frågan är om det kunde blivit bättre? Nu har de mer än dubbelt så mycket plats för sig själva – och sina gäster. Här sitter du antingen i baren eller bland jästankarna och njuter det färska ölet som snart också serveras direkt från tank. Möjlighet finns att ansluta till en ölprovning eller att gå en bryggerivisning för att avsluta i en av Stockholms få gårdsbutiker för öl. Maten har en publik, asiatisk touch och gästerna vägleds proffsigt i både mat- och dryckesval. Kort sagt en pärla, också för oss mer långväga besökare – två bussar från Brommaplan tar dig nästan ända fram till dörren. 


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.