​​4 fasta fantastiska på Beernews Beer Bar, del 2

Lista

För andra veckan i rad kurerar och fabulerar en anonym Beernews-medarbetare, om de fasta internationella kranarna på vår imaginära Beernews Beer Bar.

En bar i Beernews regi skulle naturligtvis i huvudsak fokusera på högkvalitativt svenskt hantverksöl. Det skulle finnas både keg och cask. Hur många svenska ambulerande kranar vi skulle ha lämnar vi därhän – men de allra bästa ölen från svenska hantverksbryggerier skulle alltid snurra på åtminstone två tredjedelar av kranarna.

Här är den andra rundan av 4 utländska ölen Beernews Beer Bar:

SAISON DUPONT
Ja, vi serverar saisonens urtext och grundbult – referensölet nummer ett: Saison Dupont. Inte bara för bondgårdsromantiken och poesin i glaset, utan för att den är vår go-to till stora delar av menyn. Doft av nyslaget hö, djup frukt, örter och citruszest. Jästen bjuder en kryddig profil med en viskning av vitpeppar. Törstsläckande men ändå fyllig kropp, och en tydlig beska som snör ihop helheten. Bonus: vi har även ost från Brasserie Dupont – en bit ingår till varje beställt glas.

THE KERNEL EXPORT INDIA PORTER
Världens bästa porter- och stoutproducent ska förstås ha en fast kran på Beernews Beer Bar. Ibland som keg, ibland som cask. Bakom fatskyltens lågmälda estetik döljer sig hög precision från Londonbryggeriet The Kernel. Vi serverar deras humledrivna Export India Porter – en brygd som förenar gammalt och nytt: i grunden en tolkning av Barclay Perkins porterrecept från 1855, men med modern humleprofil. Extra kul är att humlesorterna skiftar mellan olika batcher. För många av våra stammisar är första frågan vid baren just: ”Vilken humle är det i veckans EIP?” – vilket förstås är en perfekt start på samtalet.

GIRARDIN GUEUZE 1882 BLACK LABEL
Det är mycket ovanligt att Girardin släpper något på fat. Men vi fantiserar gärna att Paul Girardin är på strålande humör när vi bönar och ber om leveranser till Beernews Beer Bar – för självklart ska världens finaste gueuze serveras. Det finns skäl till att Armand Debelder (3 Fonteinen) kallade Girardin för lambicvärldens Château d’Yquem – ölet är toppklass, och med en otrolig stabilitet och lagringsduglighet som blenders älskar. Det här är dessutom ölet som Brekeriet-bröderna Ek valde som sitt “sista glas” på frågan om vad de skulle beställa med tre pistoler mot tinningarna. När de gästar Beernews Beer Bar ska bröderna förstås få det bästa – utan att det blir deras sista beställning.

SPEZIAL RAUCHBIER LAGER
För många är tysk rököl lika med Aecht Schlenkerla Rauchbier. På Beernews Beer Bar gör vi det svårare – och elegantare – med Spezial Rauchbier Lager från Brauerei Spezial. Här röks malten i egen kölna med bokved, vilket ger en kexig maltkropp och en ren, lätt sötaktig bokvedsrök som lägger sig som en vacker slöja över en välgjord frankisk lager. Det är finessrikt och med balans vilket gör Spezial sessionvänligt. Ja, det är fullt rimligt att dricka två rököl på raken på Beernews Beer Bar.

Läs också:

• Beernews beer bar, del 1


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.