30 pubar försvann om dagen under pandemin

När pandemin slog till fick pubarna stänga och många har fått kämpa för att återhämta sig. En del klarade det inte. Genrebild. Foto: Pixabay

3247 pubar har försvunnit på lite mer än ett år i Storbritannien. Periodvis stängdes 30 om dagen under pandemin.

Att pandemin har härjat svårt med de brittiska pubarna är ingen nyhet. Men nu kommer siffror som visar exakt hur illa det har varit.

I september i år fanns det 44680 verksamma pubar i Storbritannien, i mars 2020 fanns det 47927. Det visar statistik från en undersökning som företaget AlixPartners har gjort.

– Antalet pubar har gradvis minskat i många år när en del ställen av olika anledningar inte lyckats hålla sig relevanta på en annars blomstrande och dynamisk pub- och restaurangmarknad i Storbritannien de senaste 15 åren, säger Graeme Smith på AlixPartners.

– Men det står klart att pandemin har accelererat processen för rörelser som redan kan ha fått kämpa för att hålla sig kvar.

– Generellt har pubar klarat sig bra när de väl kunnat öppna igen, men ett betydande antal självständigt ägda eller drivna jämfört med exempelvis restauranger och därför har de haft för små ekonomiska muskler för att överleva.

Branschen som helhet tappat 700000 jobb under de senaste 18 månaderna, men Smith är ändå positiv.

– Bilden är komplex och i realiteten finns det tusentals framgångsrika pubar och barer i Storbritannien, trots utmaningarna och den motvind som branschen haft.

Läs mer här.