Rutinerade bryggare fixade nytt husöl

BIldspel

Bild 1 av 3

Skål för det nya ölet. Lasse Ericson, Stene Isacsson och Andreas Gänstaller under bryggdagen.


Gänstaller och Nynäshamns Ångbryggeri är favoriter hos Zum Franziskaner. Nu har de båda bryggt tillsammans för att ta fram ett nytt husöl.

Ölet bryggdes ute i Nynäshamn och Stene Isacsson var också på plats under bryggdagen.
– Det har varit jättekul att spåna recept ihop med Andreas Gänstaller, Lasse Eriksson och de andra bryggarna på Nynäs och sedan vara med och brygga den. Vi ville ha en mörk lageröl typ schwarzbier/dunkel som ny husöl på Zumen, något som verkligen smakar tyskt men som ändå bryggs lokalt.

Ölet bryggdes med inspiration från Tyskland och det innebar en del knep som var nya. Man gjorde bland annat en dubbeldekoktion får att få till den rätta kroppen och maltigheten och det är något som aldrig bryggts tidigare på Nynäs.

– Förmodligen inte kommersiellt i Sverige över huvud taget när jag tänker efter.Det här blir ju en maltdriven öl som framför allt är gjord för att passa till mat och sköna höstkvällar, menar Iscasson.

Vörten var väldigt lovande med karamell, kaffe och choklad utan att bli sträv och alla var nöjda med dagen.

– Men nu måste vi tyvärr vänta i en 5-6 veckor och låta jäst och lagring göra sitt.Till en början kommer ölet bara att finnas på Zum Franziskaner men sen kanske den dyker upp på lite gästspel på andra ställen och på festivaler.

– Det är ju oftast så med bäbisar, att de växer upp och får sina egna liv, säger Isacsson.