25-årsjubileum för holländsk ölbar

Det började med enbart Falcon. Men längs vägen har Het Amsterdammertje satsat mycket på belgisk och holländsk öl. Nu fyller ölbaren 25 år.

Den 7 mars 1992 var det officiell invigning för Het Amsterdammertje i Göteborg. Michel Reitmayer har varit med på hela resan.

– Min pappa Hans startade stället, men jag och Said Azar har varit med hela tiden, säger han.

25 år är en evighet i ölsammanhang och 1992 var det mycket som var annorlunda.

– Det gick inte att importera öl då. Vi hade bara Falcon det första året och sedan bytte vi till Heineken, minns Reitmayer.

Hela stället påminner mycket om de ölkaféer som finns i Holland och Belgien. Inriktningen på öl går också i den riktningen. Inte minst sedan de själva skaffade ett importtillstånd för över tio år sedan.

– Nu köper vi från en leverantör i Holland. Vi kan ha bra priser eftersom vi tar hem ölen själva och försöker ta hem en låda med ny öl ganska ofta, säger Reitmayer.

Ölintresset hos gästerna har också förändrats genom åren. I dag är det inte bara ölnördar som är nyfikna på utbudet.

– Det har nästan blivit lite main stream med ölintresse. Folk vill gärna prova något nytt när de kommer hit, det märks tydligt.

Under kommande vecka ska 25-årsjubileet firas. Grundaren Hans Rittmayer kommer då på besök, och det ska jubileras med ganska rejält sänkta priser.

– Vi vill erbjuda mat och öl under en hundring och 25 centiliter öl för 25 kronor. Det blir billigare än när vi öppnade, säger Reitmayer.

Efter 25 år är förstås också frågan om det blir 25 år till?

– Jadå om jag bara orkar, skrattar Michel Reitmayer.