Violetta på Ten Hands flydde från bomberna

Violetta Smoliankina flydde från det Kyev förra veckan när kriget bröt ut i Ukraina. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privatbild

Ten Hands art director Violetta Smoliankina fick fly från det krigshärjade Kyiv. Nu har hon hittat en tillflykt på landet hos sina föräldrar.

När kriget bröt ut i Ukraina i torsdags vaknade Violetta Smoliankina och hennes man till ljudet av explosioner och flyglarm.

Robert Hedell på Ten Hands tog kontakt med henne så fort han kunde och de har varit i kontakt dagligen sedan dess.

– De visste inte vad de skulle göra först. Det var så många som ville lämna Kyiv och trafiken stod helt still, säger han.

Men på eftermiddagen samma dag lyckades paret ändå ta sig ut ur den ukrainska huvudstaden och ta sig till hennes föräldrar, som bor på landsbygden.

– De tog med sig det viktigaste de hade plus katten, sa hon. Det måste vara en oerhört surrealistisk känsla att lämna hemmet på det viset och inte veta om det finns nåt att komma tillbaka till.

– Nu bor de där, tar en dag i taget och gör vad de kan.

Han vet inte om Violetta och hennes man har planer på att lämna Ukraina.

– Jag skulle tro det, men problemet är att hennes man inte får lämna landet eftersom han är mellan 18 och 60 år.

Violetta Smoliankina har varit en viktig del av Ten Hands. Redan innan företaget ens fanns hade de hittat hennes bild som blev deras logga.

Nu vet Robert inte hur det blir, men den biten är oviktig tycker han.

– Jag har inte velat ställa för många frågor utan vill ge henne möjlighet att landa. Det hade varit extremt hjärtlöst att fråga om hon fick med sig sin dator.