Unga vill ha mindre alkohol vid nollning

Nollning är en vanlig aktivitet när ett nytt läsår börjar. Men en undersökning visar att sju av tio ungdomar önskar att det var mindre alkohol inblandat.

Nollning är en form av invigningsprocess för elever som börjar på gymnasiet eller högskola. I samband med det är det vanligt att det dricks en hel del alkohol.

En Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag åt Systembolaget visar att 60 procent av ungdomarna känner ett tvång eller en förväntan att dricka alkohol under aktiviteterna. Då ska man komma ihåg att de som nollas på gymnasienivå är under 18 år.

– Nollningskulturen med alkohol och grupptryck lever tyvärr kvar, även bland gymnasieelever som ofta är så unga som 16 år. Flera har i samband med nollningar utsatts för förnedrande aktiviteter och har känt press att dricka alkohol. Mycket av detta hade förhoppningsvis kunnat undvikas om personer över 20 år sagt nej till att köpa ut, säger Lennart Agén, chef samhällsrelationer på Systembolaget.

I undersökningen säger 60 procent av de tillfrågade att de själva eller någon de känner har blivit för full under nollningen. 70 procent skulle se det som positivt om det var mindre alkohol inblandat.

– Många syskon och kompisar som köper ut till tonåringar vill vara snälla, men det kan också innebära att man utsätter ungdomar för risker, till exempel i samband med nollning. Det mest omtänksamma är att säga nej, säger Lennart Agén.