Solskenshistorian som ger bättre miljö

Bildspel

Bild 2 av 3

Totalt 1800 solpaneler på vardera två kvadratmeter finns installerade på Åbros tak.

 

Mindre energi per producerad liter öl. Det var i fokus när Åbro bestämde sig för att satsa på solenergi. Nu gör 1800 solpaneler att man lyckats bra med sina miljömål.

Det var under våren i fjol som Åbro installerade solpaneler på sina tak vid bryggeriet i Vimmerby. Totalt handlar det om 1804 paneler på vardera två kvadratmeter.

– Vi satte paneler på de tak vi hade tillgång till och tanken är att det ska återbetala sig på åtta år. Det finns investeringar som betalar sig snabbre, men det här handlar om miljön och inte om att tjäna pengar, säger Mikael Wall, som är teknisk chef på Åbro.

Företaget har minskat sin energiåtgång med en tredjedel de senaste nio åren. Bland annat har olja bytts ut på fjärrånga, och solenergin är ännu ett led i att fortsätta satsningen.

– När vi har soltimmar går elförbrukning ner med en tredjedel. Totalt är det sex-sju procent av energiåtgången som täcks av solpanelerna, säger Wall.

Det kan tyckas vara lite för en sådan här satsning, men faktiskt är den här anläggningen med solpaneler en av Sveriges största. 3600 kvadratmeter är täckta med solpaneler.

– I dag har vi enbart fossilfri energi, och det bidrar panelerna till. Vi hade gärna satt upp fler men det finns inte mer plats, säger Wall.

Även vattenåtgången är en viktig fråga. Där har man jobbat hårt med att få ner mängden vatten som går åt och det har gett resultat.

– Vi har halverat vattenåtgången och nu gör vi av med 2,6 liter vatten per liter dryck som produceras. Jag tror att vi kan nå till 2,0 liter i framtiden, säger Wall.

Nu går vi in i en tid när soltimmarna blir fler och det påverkar förstås effekten för solpanelerna. Det är många svenskar som hoppas på ännu en riktigt solig sommar för att det ska vara trevligt att åka och bada och grilla utomhus på kvällarna. Men för Åbro finns också en miljömässig vinst varje gång solar visar sig.

– Panelerna ger energi även under molniga dagar, men när det är soligt blir det dubbelt så mycket, säger Wall.