Snausarve och Östersken bäst vid SM i Skellefteå

Nyhet

Juryordförande Sanna Lindberg tillsammans med jurydeltagare Nan Albertson, Katja Nyqvist och Neo Nyström. Foto: Stéphane Lombard

Öl och cider drog båda rekordstora klasser vid SM i mat- och dryckeshantverk i förra veckan. Totalt delades åtta medaljer ut, varav två i guld. 

Dryck blir en allt viktigare del på SM i Mathantverk. Tävlingen, som drivs av Eldrimner, startade 1997 i syfte att kvalitetsutveckla svenskt, småskaligt mathantverk. Sedan dess har tävlingen årligen växt och har de senaste åren också inkluderar dryck, först utan och senare också med alkohol. I år tävlade 650 produkter från totalt 209 olika företag i 50 olika kategorier – där hantverksöl och cider var två.

För cider krävs att den görs från egenpressade äpplen eller päron, cidern får innehålla upp till fem procent som kan utgöras av blommor, kryddor eller andra frukter som smaksättare. För öl krävs att både malten och humlen är inhemsk. Juryordförande för de båda klasserna var Beernews Sanna Lindberg. 

– Det här är en viktig tävling, annorlunda på flera sätt. Dels är juryn sammansatt med både branschkunniga experter samt lekmän för få in ett brett perspektiv, dels ligger ett stort arbete på bedömningsfeedback som både är skriftlig och muntlig till producenterna. Allt bedöms anonymt och det är först vid en eventuell medalj som vi får reda på vem som gjort drycken. Producenterna har dock möjlighet att söka upp mig och få muntlig feedback med hjälp av en kod, säger Sanna Lindberg. 

Hantverksöl hade i år 15 anmälda bidrag, sex fler än förra året. Cidern nådde upp i elva bidrag och blev med det en egen klass för första gången. Flera av bidragen imponerade på juryn. 

– När det kommer till cidern var det framförallt de som också innehöll vildäpplen eller cideräpplen som fick högst poäng. Den frukten innehåller tanniner vilket ger en fin struktur till de i ibland obalanserat syrliga svenska cidrarna, säger Sanna Lindberg och fortsätter: 

– Jag tror det här är den största provning som gjorts av helsvenska öl och så här bredvid varandra börjar man verkligen kunna snappa upp vad som funkar bättre och sämre. Jag var väldigt imponerad av Värmdös Jubileumspilsner som hade helt lokala råvara, både humle och malt kom från Värmdö. Snausarves spontanjästa var också helt fantastisk, det är kul när svenska råvaror får vara en del av ett så ambitiöst öl, det ger ett ytterligare värde. 

PRISTAGARE 2025

Hantverksöl

GULD
• Söirli Rindi från Snausarve Gårdsbryggeri 

SILVER
• Värmdö Jubileumspilsner från Värmdö Bryggeri
• Svensk pilsner från Benchwarmers Brewing Co

BRONS
• Slite Saison från Snausarve Gårdsbryggeri 
Svea Saison från Wapnö Gård

Hantverkscider

GULD
• 2023 Östersken Torra från Östersken 

SILVER
• 2023 Apple icewine från Prästgården Annerstad
• Om träden som sattes av de som gick före, än mognar dess astrakaner från Hjulsjö 103


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.