Simon presenterar ölet: Hyllipan

Hembryggning

Simon Svensson berättar historien bakom Hyllipan, Hyllie Bryggeris flaggskeppsöl, hela Malmös stolthet och en perfekt kalibrerad västkust-IPA – med allt vad det innebär. Vill du inte bara läsa, utan också göra, så kommer receptet på ölet i slutet av artikeln, som en tulipan på bemärkelsedan.

Hyllie Bryggeri tog sina första stapplande steg i ett garage i Malmöförorten Vintrie 2015. Michael Nathhorst, som grundade bryggeriet, började i liten skala med experimentbryggning. Men som det ofta går när man fastnar för något på riktigt, dröjde det inte länge innan ambitionerna växte. När Erik Frithiof klev in i bilden 2019 började en mer fokuserad satsning på att bygga upp ett bryggeri som kunde bli något större – med en tydlig idé: att skapa öl som Malmöborna kunde känna sig stolta över.

En viktig vändpunkt kom 2020, när den rutinerade bryggmästaren Johan Lagerkrantz anslöt. Året därpå flyttade Hyllie in i en ny, modern anläggning mitt i Malmö. Fram till dess hade de varit ett så kallat fantombryggeri – alltså ett bryggeri utan egen lokal. I dag, nästan tio år efter de första brygderna, producerar de runt 250 000 liter om året och är ett av Skånes största oberoende bryggerier.

Bland alla öl de bryggt är det ett som kommit att definiera Hyllie Bryggeri mer än något annat. Det ölet är Hyllipan. Det var deras första kommersiella öl, och det var också det öl som öppnade dörrarna till den bredare publiken. Den första leveransen gick till krogen Beer Ditch i Malmö 2015. Namnet, säger de, föddes under den meterlånga promenaden från ytterdörren till baren när Michael levererade ölet för första gången.

Och uttalet? Ja, det är fortfarande lite av ett mysterium.

– Folk frågar om det ska vara Hyllipan (som i en IPA på en hylla) eller Hyllipan (som en enkel tulipan). Vi brukar säga att alla har rätt – så länge man fortsätter att dricka den, säger Erik Fritiof.

Stilen är klassisk west coast IPA: tydlig beska, inslag av exotisk frukt, tallbarr, grapefrukt och lätt brödighet. Alkoholhalten ligger på 6,5 procent, och för många i Malmö har Hyllipan blivit lite av en kultöl. Under åren har det även dykt upp specialversioner – med apelsin- och grapefruktzest, enbär och till och med bergamott.

För Hyllie är Hyllipan mer än en öl. Den har funnits med från början, och blivit ett slags riktmärke för vad bryggeriet står för. Som de själva brukar säga:

– Den dagen Systembolaget i Malmö inte har Hyllipan, den dagen finns inte heller Hyllie Bryggeri.

Är du själv sugen på att brygga dig en Hyllipa? Då kommer receptet för en 20 liters batch här nedan:

Hyllipan – West Coast IPA
OG: 1,058 / FG: 1,010 / ABV: 6,5%

Malt:
Golden Promise Ale Malt: 4,75 kg
Munich Malt: 0,5 kg
Vetemalt: 0,5 kg

Humle:
Columbus T90: 22 g koktid 60 min
Centennial T90: 50 g koktid 0 min
Torrhumling (dag 7)
Centennial T90: 50 g 
Mosaic T90: 100 g
Citra Lupomax: 50 g 

Jäsning:
Jäst: WLP090 – White Labs San Diego Super Ale Yeast
Temperatur: 18C

Vatten inmäskning:
Malmövatten: 17 liter
Kalciumklorid: 3 g / Kalciumsulfat: 3 g / Mjöksyra: 5 ml
Mäsktemperatur: 68C

Vatten lakning:
Malmövatten: 14 liter
Kalciumklorid: 2 g / Kalciumsulfat: 4 g / Mjölksyra: 1 ml
Lakvattentemp: 80C


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.