Tre veckor efter att gårdsförsäljningslagen trädde i kraft har fortfarande inte ett enda bryggeri i Göteborg skickat in en ansökan om gårdsförsäljning till den lokala tillståndsenheten. Höga kostnader, mängden av handlingar som behöver skickas in och kritik kring hur kommunen hanterar frågan, är några av skälen.
Den omdiskuterade – och av många efterlängtade – lagen om gårdsförsäljning trädde i kraft den 1 juni i år. I flera kommuner runt om i landet var bryggerier redo från dag ett, tack vare att lokala tillståndsmyndigheter hade förberett sig noggrant med snabb handläggning och kunskapsprov som både erbjöds och rättades samma morgon.
Men i rikets “ölhuvudstad” – Göteborg – ser det annorlunda ut. Tre veckor efter lagens införande har ännu inget bryggeri i kommunen lämnat in en ansökan om tillstånd att få bedriva gårdsförsäljning.
Niklas Aronsson, som driver Fermenterarna tillsammans med sin partner Anna Claesson, anser att lagen, som den är utformad nu, snarare beskriver aktivitetsförsäljning än gårdsförsäljning.
– Hade vi ansökt nu, efter premisserna som sattes, tycker vi att man visar att man godkänner dem och är nöjda med dem. Vi är inte nöjda. Sedan visar även Göteborgs Stad väldigt tydligt att vi småbryggerier enbart är en belastning och inte en tillgång. Handlingarna som de hänvisar till som ska skickas in, är exakt samma handlingar som vi skickade in för provsmakningstillståndet och som vi då betalade ansökningsavgift på, samt löpande betalar årsavgift på. Att de nu vill att vi betalar 12 000 kr i anmälningsavgift samt 7 900 kr i årsavgift gör att det känns som att de inte vill ha några ansökningar och att det inte ska bedrivas någon gårdsförsäljning i Göteborg.
Tobbe Johansson på Majornas Bryggeri är inne på samma spår:
– Det är extra speciellt vansinnigt när man redan har de flesta av de tillstånd som efterfrågas. Varför i hela friden ska man behöva gå igenom samma process igen? Och i och med att tillståndens kostnader hamnade på den superdyra nivån som vi var rädda för, så behöver vi ta en funderare på poängen med det, säger han och fortsätter:
– På det hela taget är upplägget galet, att det kostar lika mycket att få sälja nio öl, med alla de begränsningarna som finns, som att få ett vanligt serveringstillstånd är ju världsfrånvänt. Hela grejen är lite löjeväckande och feg-göteborgskt som vanligt. Vi är en av Europas bästa ölstäder och kommunen är inte intresserade och vill inte hjälpa till alls.
Karl Von Spreti på Vega Bryggeri är mer positiv och menar att de kommer ansöka senare, när de har mer tid.
– Vi har inte ansökt än för att vi ville landa i vad som gäller. Det är även ett 15-tal handlingar som ska skickas in, vilket tar lite tid att förbereda. Speciellt när vi precis går in i högsäsong i produktion och Vega-restaurangen. Vi kommer att ansöka men har ingen stress med att göra det innan sommaren. Vi ser det mer som ett mervärde till verksamheten än ett ekonomiskt tillskott, säger han.
Föreningen Företagarna gjorde nyligen en enkät till landets tio största kommuner och ställde frågan om vilka avgifter som man kommer att ta ut för ett gårdsförsäljningstillstånd, och årliga tillsynsavgifter samt hur lång tid det kommer att ta för kommunen att ge ett tillstånd. De konstaterade att det var betydande skillnader kommuner emellan.
Beernews har sammatsällt Företagarnas olika parametrar – ansökningavgift, årlig tillsynsavgift samt uppskattad handläggningstid – med hjälp av ett poängsystem för att kunna rangordna vilka kommuner som totalt sett har den mest, ur ett bryggeriperspektiv, attraktiva hanteringen av gårdsförsäljning. Linköping kommer då ut som bäst och Göteborg som sämst.
Första plats: Linköping
3:a: Stockholm
4:a: Helsingborg
5:a: Västerås, Jönköping, Norrköping
6:a: Göteborg
Ett stort antal bryggerier i Göteborg har varit kritiska till att Göteborgs Stad varit sena med att lämna information om vad som gäller vid gårdsförsäljning i kommunen och att kostnaderna inte var spikade när lagen trädde i kraft den 1 juni.
Emil Holmsten på Tillståndsenheten vid Miljöförvaltningen i Göteborg menar dock att det funnits en del missförstånd i frågan. Han betonar även att kommunen redan innan kostnaderna var beslutade kunde ta emot och handlägga ansökningar och att man under juni har erbjudit extra många tillfällen för kunskapsprov för att snabba på processen.
Emil Holmsten nämner också att de kostnader som föreningen Företagarna presenterar i sin granskning inte var spikade när Företagarnas rapport presenterades, det var ett förslag till kommunstyrelsen. De föreslagna kostnaderna spikades dock senare vid kommunstyrelsens möte den 11 juni.
Riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) är en av de politiker som profilerat sig allra hårdast genom att driva frågan om gårdsförsäljning.
Är det inte ett misslyckande att inte ett enda bryggeri i “Sveriges ölhuvudstad” Göteborg har skickat in någon ansökan tre veckor efter att gårdsförsäljningslagen trädde i kraft?
– Gårdsförsäljning har bara varit tillåtet i några veckor så det är alldeles för tidigt att dra långtgående slutsatser. Det jag kan konstatera är att kommunerna har agerat väldigt olika när det gäller till exempel avgifter. I Göteborg har jag förstått att kommunen har varit sen med att ge klara besked kring gårdsförsäljning och dessutom signalerat att det kommer bli väldigt höga både ansöknings- och tillsynsavgifter. Det är klart att sådant avskräcker, säger Johan Hultberg.
Om det här läget kvarstår, kommer ni som parti att se över det då?
– Från Moderaternas sida är vi mycket angelägna om att gårdsförsäljning ska bli en lyckad reform. Vi kommer därför noga följa utvecklingen och fundera på hur vi kan agera framåt. Framförallt gäller det nu att man lokalt agerar för att möjliggöra gårdsförsäljning genom låga avgifter och snabb handläggning. Tyvärr ser vi hur Socialdemokraterna lokalt snarare saboterar reformen genom höga avgifter och förbud mot gårdsförsäljning på söndagar [förbudet mot gårdsförsäljning på söndagar gäller i Stockholm, reds. anm.].
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
