Mer eller mindre ipa? Våra läsare svarar

Vår enkät handlade om IPA. Foto: Ronny karlsson.

Är den josiga ipa-trenden på väg att dö ut? Nej, kanske inte i närtid i alla fall, om man ska tro på vår enkät.

Förra veckan svarade nästan 800 personer på frågan om de dricker mer eller mindre modern ipa nu än två tre år tidigare.

Och visst är det en hel del som som gör det. Mer än 33 procent svarar att de dricker mindre ipa och nästan 5 procent uppger att de slutat dricka det helt. Dessutom finns en grupp på lite mer än 5 procent som säger att de aldrig gillat ipa.

Men samtidigt är det många andra som ökat sin konsumtion. 27,15 procent av de tillfrågade svarade att de i stället dricker mer ipa, det sammantaget med att 28,91 procent svarade att de dricker lika mycket innebär att det fortfarande finns en rejäl kundbas att mjölka för bryggerierna.

Här ner följer en del kommenterar från enkätdeltagarna.

Dricker lika mycket som för två tre år sen

”Det vill säga rätt mycket fortfarande. Sen börjar det kännas svårt att särskilja dem åt. Ibland känns det som att vissa bryggerier släpper typ samma öl med olika etikett. Den stända nyhetshetsen kan dock vara tröttande. Bra öl kan man dricka flera gånger.”

”Drack mindre ipa och mer suröl för 1–2 år sedan men har nyligen hittat tillbaks till iporna igen.”

”Dricker nästan uteslutande Ipa sen 5 år tillbaka. Älskar Hazy. En och annan stout, Barly wine och surisar slinker oxå ner. Men Ipa är jag. Lars.”

”Dricker ungefär lika mycket, men ibland längtar man efter en mer klassisk ipa, det är ett väldigt fokus på amerikanska ipor och de brittiska har glömts bort… även av de brittiska bryggerierna. Hade varit kul med mer klassiska stilar istället för ännu en idiothumlad IPA.”

”En IPA ärfortfarande en IPA – det var ju så man fick upp ögonen för mikrobryggerierna så varför sluta.”

” Har svårt att gå tillbaka till en smaklös lager.”

”Har nästan helt slutat dricka lager, blir endast nån i bastun.”

”Ipa är och förblir den ölstilen man kan dricka mest av efter lager. Ipa är den lättaste att tycka när man upptäcker att det finns annat än lager.”

” Jag har skurit ner på allt förutom IPA. Brukade testa i princip allt som släpptes på systemet men förutom IPA blir det nuförtiden bara nån enstaka spännande lambic/gueuze och typ stormaktsporter per år. Jag tycker inte svenska IPA:n är färdig än heller, det finns så otroligt mycket mer att utveckla. Kolla till exempel på en del fantastiska amerikanska IPA som Pliny TY som ni skrev om, de kan konsten att balansera tiotal humlesorter, det är ingen i Sverige i närheten av än.”

”Lika mycket som i bemärkelsen ”rätt sällan”, men alternativet att jag inte gillar som kändes inte rätt att välja. De är inte första-hands-valet bara och känns alldeles för överhypeade!”

”Lika mycket totalt, men mindre new england/hazy och mer klassisk västkust med ordentlig beska.”

” Livet är för kort för bara dricka IPA och var sak har sin tid. Drack en hel del IPA mellan 2005 och 2012 men efter det har min konsumtion av IPA gått ner rejält procentuellt sett.

Dricker självklart fortfarande IPA då och då, men det finns så mycket bra annat öl också att dricka. Så, de senaste åren har det därmed inte förändrats märkbart.”

”Påverkas av årstid, Stout på höst och vinter, fruktig, tropisk IPA på sommaren, tung, stark dubbel IPA på vinter.”

”Skulle säga att mängden är ungefär densamma men efter att bara ha köpt lokalt under pandemin dricker jag mycket mindre utländskt idag. (Har också tur som bor i Göteborg.)”

Dricker mer än för två tre år sen

”Det kommer ut abnorma mängder mer eller mindre bra moderna IPOr, lite av överetablering i den stilen.”

”Dricker framförallt mer DIPA då utbudet och kvaliten höjts avsevärt de senaste åren.”

”Då det är större utbud av imperial ipa senaste åren så dricker jag mer ipa. Tidigare var det svårt få tag på kvalitativa fylliga ipa i sverige . Nu klart bättre utbud och då dricker jag mer.”

”Med den trenden som är, att det ska släppas mycket och nytt hela tiden, så har det blivit att jag dricker mer. Jag har sällan köpt mer än en av varje, men med ökat utbud så har det också blivit fler.”

”Nya typer IPA-sorter bryggs och nya smaker spännande dyker upp. Mycket intressanta att avsmaka och njuta än ”bara” gamla (visserligen många goda) lageröl.

Har provat IPA i lite olika temperaturer och finner ännu mer smaker trots samma sort och rek.temperatur.
Numera bryggs även olika porter, vilket ökar sortimenten men också en ökad spännande njutning av öl!”

”Tycker fortfarande det är gott men med varierande öl under kvällen. Fåtal IPA jag kan trycka i mig 5 av utan att det blir för mycket.”

” Väldigt mycket neipor blir det, mest för att det är det som släpps mest av på bolaget… vill ha mer old school ipor west coast med hög beska är ju för jävla gott.”

Dricker mindre än två tre år sen

”Blivit för likriktning med all hazy ipa.”

”Alla smakar samma. Söker öl med mer karaktär.”

”Börjar bli j**ligt trött på allt humligt och grumligt.”

”De börjar flyta ihop med likvärdig stil och smak, svårt att hitta utstickare från medel idag.”

” Det är hazy som jag tröttnat på. Intressant i början men ganska ointressant. En klassisk west coast är dock inte fel. Tänker att det är fler som inte har öl som intresse som dricker mer hazy då det är ganska lättillgängligt.”

”Det är i princip omöjligt att skilja en från en annan, Känns ofta som det enda som jobbats med är ettiketen.”

”Det är ju fortfarande gott men inte köper jag det heller. Speciellt ingen häjs. Westcoast däremot. Det är grejer det.”

”Drack nästan alltid ipa för ett par år sedan, nu är det väldigt sällan. Provar gärna andra öltyper.”

”Dricker överhuvudtaget färre nya öl, men ”modern IPA” är ändå en av stilarna jag kan bli mest sugen på.”

”Dricker överlag mindre IPA. Har styrt om konsumtionen mot lager och brittisk pale ale. Dricker jag IPA blir det oftast en västkusttolkning.”

”Från att ha varit All-In humle så är det numera malten som skall glänsa. Har nästan helt slutat dricka IPA men visst kan det vara fint med någon ibland.”

”Försöker medvetet bredda ölvalet för att lära mig mer. Men visst är det gott med en fruktig, fräsch och humlig IPA en varm sommardag.”

”Går i perioder, ibland ett tydligt hazy-sug, ibland inte. Tycker det är mer sällan suget efter IPA infinner sig idag än för två-tre år sen.”

”Gärna klassisk West Coast. Lite trött på Hazy.”

”Hantverksbryggerierna har börjat variera sig mer än för fem år sedan, och därför är det större utbud av andra stilar.
För 5-15 år sedan fanns det knappt något annat än IPA från hantverksbryggerierna, troligtvis för att det är världens enklaste ölstil att brygga.

Blivit betydligt mer suröl senaste åren, då de började komma upp för 3-5 år sedan.”

”Intressant stil där det breda utbudet bjudit på variationer som kittlar utforskarnerven men varje resa har sitt slut och andra stilar har börjat ta mer plats i påsen på vägen hem.”

”Man spottar ut produkter till tillfälliga sortimentet men i det ordinarie sortimentet är det ont om bra ipor. Hittar man en bra på tillfälliga så är den slut nästa gång man besöker bolaget.”

”Men fortfarande dominerande och den stil jag gillar bäst men kan ibland bli lite trött på att det är så himla hazy och då mer än tidigare uppskatta en maltig lager.”

” Tröttnat på hur likvärdigt de bättre bryggarna gör neipa och hur priset ligger väldigt högt för någonting som man inte längre tycker är wow. Sp jag har gått tillbaks till att dricka mer lager vilket fler och fler blivit dugliga på.”

”Tycker allt smakar nästan likadant, trist nog, med få undantag. Saknar beskan som ska finnas i IPA.”

Har aldrig gillat modern ipa

”Föredrar i princip all annan öl än IPA, helst då engelsk bitter, brown ale, mild, skotsk ale, porter stout/imperial stout. Har bryggt mycket öl sedan 2001, även IPA av olika sorter, men är verkligen inget fan.”

”Föredrar klassisk ipa.”

”Hatar allt vad IPA – DIPA – APA heter! Fattar inte varför detta skit ska uppta typ 80% av hyllmetrarna på systembolaget! Av alla jag har frågat under ungefär 10 års tid, vad dom tycker om IPA, så har 95% sagt att dom inte gillar (hatar) IPA! Det finns så mycket annan god öl som Systembolaget kan ställa på hyllorna!”

”Konstiga öl som är helt obalanserade. Bara humledoft och beska. Väldigt ovanligt med sansade versioner.”

”Tycker inte om dessa IPA. Funkar inte i min mun.”

Har slutat dricka modern ipa

”Blev ölnörd innan begreppet ens var uppfunnet, alltså tidigt nittiotal. Mina referenser är därmed helt andra än de som är nya i övärlden idag. Lundgrens lager var fantastisk och lite extrem. Sierra nevada pale ale så fruktig (och god!) att man inte kunde förstå hur det gick att åstadkomma med bara malt, humle, jäst och vatten.

Men skillnaden mellan då och nu är att maltsmaken, dvs smaken av öl, alltid fanns där som en solid grund. Frukt och blommor (alltså humlen och ibland jästen) var en kryddning av ölen som tog den till nya dimensioner. Det försvann iom intåget av NEIPA…

Min helt subjektiva bedömning av utbudet av ipor idag är att majoriteten är tillverkad för att tilltala folk som inte gillar öl. De smakar multivitaminjuice. I bästa fall besk multivitaminjuice. Dricker då hellre riktig multivitaminjuice, som i alla fall förhoppningsvis är nyttig, och om jag vill bli full så kan jag ju alltid kasta ner ett par snapsar. Jag förstår verkligen inte vad jag skall ha dem till.

Fördelen med neipatrenden är dock att den gjort att jag återupptäckt välgjord lager. Utbudet av kvalitetslager, och glädjande nog ofiltrerad dito, ökar stadigt så jag gissar att jag inte är den enda som tycker att det där med ipa spårat ur lite. Och så har vi ju tack och lov (nästan) hela den belgiska övärlden som fortfarande gör öl som i grunden smakar öl.

Tack för att jag fick skriva av mig 🙂 Pär Jansson”

”Efter covid ger humle inget annat än bitterheten. En låg-IBU ipa smakar därför som sötad ramlösa.”

”Gillade IPA när den kom i USA och Sverige. Men har enkelt tröttnat på överhumlade stickiga öl de senaste två åren. Dricker numera helst traditionell Lager. Bäst är ren tysk Lagerbier från Bamberg. Däremot gillar jag traditionell engelsk India Pale Ale.”

”Har mer eller mindre inte druckit ipa på 3-4 år. Lovade mig själv för några år sen att välja andra öl om det gick. Finns så många andra goda öl-stilar.”

”Ipa var spännande när det kom, men efter hand tröttnar man på superfruktigt och låg beska. Egentligen är det ganska obalanserade öl. Numera uppskattar jag mer balansen i en bitter, en golden ale, en altbier eller en god lager.”

” Majoriteten av den öl jag drack efter gbg beer week 2016 var modern ipa. Fram tills för något år sedan drack jag fortfarande ganska mycket av det. Nu har jag däremot inte köpt en enda ipa sedan i somras.”

” Med Ipa som Jai alai, klassiska västkust-ipor samt den lite mer maltiga ipan från till exempel Durango finns ingen anledning att dricka ipa som smakar tropiskt med mindre beska än en svagt humlad pilsner.”