Marcus hyllar alla som brygger själva

SOMMAR 2019

Marcus Wärme, här till höger med Andreas Klässman, svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Marcus Wärme på Nynäshamns Ångbryggeri gillar tysk öl mest av allt. Det och mer får du veta i vår sommarserie.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Bedarö Bitter. Konstigt egentligen för jag dricker Bedarö rätt sällan. Men när jag gör det slås jag av dess storhet. Den är 4,5% också, det gillar jag.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

1. -Tyskland, Frankenområdet och då speciellt Bamberg. Galet bra lageröl…

2. – Sverige. Eftersom vi är så bra på att ta till oss nya och gamla stilar. Det finns bra bryggerier för i princip alla stilar nuförtiden. Det jag väntar på är ett bryggeri som endast brygger spontanjäst likt Cantillon. Eller det kanske redan finns!?

3. – Belgien och USA hahah! Fick inte till tre… och där bryggs ju helt galet mycket bra öl helt enkelt!

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Svårt. Jag får säga alla som brygger själva och inte bara har ett varumärke och brygger sin öl med hjälp av andra och andras bryggerier. När jag själv väljer vad jag dricker försöker jag att tänka på vem som brygger ölet. Jag väljer hellre ett öl bryggt av någon som gjort det själv i sitt eget bryggeri än någon som låtit till exempel De Proef göra det åt dem.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Jag kommer att vara ledig fyra veckor i rad. Eller, jag kommer inte att vara på bryggeriet i alla fall. Eller, jo, kanske vara på bryggeriet då och då… haha! En resa till Gotland är inplanerad. Kommer att dra runt och leta vind i min camper van.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Brewskival utan konkurrens! Det Marcus har gjort är att han har sett till att bryggeriernas intressen styr. Vi medverkar gratis mot att all försäljning går till arrangören. Det gör att vi till en rimlig kostnad (resa och boende) får det vi önskar – möten med slutkonsumenten! Jag tror att på sikt kommer det gamla tänket med anmälningsavgifter, kvadratmeteravgifter mm. att försvinna. Sedan kommer ju Great Swedish Beer Festival i oktober. Den har alla möjligheter att kunna bli kanonbra, både för oss bryggerier och gäster.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Jag är tyvärr pessimistisk i den frågan. Det kommer att landa i något beslut som hänvisar till vårt hot mot monopolet och därmed avslås. Vi är ju även ett land med ett stort stigma kring alkohol och dess effekter. Problemet är att det inte riktigt finns någon befäst kultur ännu kring ett sunt konsumerande men alla vi småbryggerier gör vad vi kan. Till exempel arrangerar vi fyskvällar från vårt bryggeri varje tisdag där vi tillsammans kör landsvägscykel, mountainbike eller löptränar en timme och sedan avslutar i vår pub och tar en öl tillsammans. Alla är välkomna och nu börjar vi bli rätt många som tränar och hänger tillsammans. Det blir faktiskt oftast en eller max två öl som deltagarna dricker och det tycker vi visar på att vi förhåller oss till alkohol på ett sunt sätt. Allt sådant kommer tillslut ändra på synen men det kommer att ta tid att bygga en ny kultur och historia kring alkohol.