Pubdöden är sedan länge en realitet i Storbritannien. Efter att landets finansminister presenterade sin budget för 2026 fruktar branschföreträdare nu att situationen kommer att bli värre än någonsin.
Storbritanniens finansminister Rachel Reeves (Labour) presenterade i förra veckan sin budget för 2026 – och reaktionerna från landets pubar och restauranger lät inte vänta på sig. I budgeten saknades av branschen efterfrågade åtgärder som lättnader i moms, stöd för höga energikostnader och sänkta arbetsgivaravgifter. Dessutom ska alkoholskatten höjas med 3,66 procent, för att möta upp inflationen.
Beskedet om höjd alkoholskatt och uteblivna stödåtgärder har fått branschföreträdare att varna för en fördjupad kris för landets redan hårt pressade pub-, restaurang- och bryggerinäring. Organisationen CAMRA (Campaign for Real Ale) kallar beslutet för ”djupt skadligt”.
– Vi är oerhört besvikna över att alkoholskatten har höjts i dag. I stället för att genomföra en betydande skattesänkning på den öl som bryggerier säljer till pubar, har finansministern fattat det skadliga beslutet att höja alkoholskatterna, även på fatöl och cider. Förutom en momssänkning och hjälp med energikostnader och arbetsgivaravgifter borde Rachel Reeves ha vidtagit åtgärder för att erkänna värdet av att dricka på sina lokala pubar genom att sänka skatten på pubserverad öl med upp till 50 procent, för att hjälpa dem att konkurrera med billig alkohol från stormarknader. Den här extra skattehöjningen på öl som säljs på pubar riskerar bara att fler pubar och bryggerier går under, säger CAMRA:s ordförande Ash Corbett-Collins i ett pressmeddelande.
Labour-regeringen har flaggat för att en permanent lägre fastighetsskatt kommer att införas för hotell- och restaurangbranschen nästa år. Ett beslut som tagits emot positivt från många inom branschen, men enligt Ash Corbett-Collins riskerar åtgärden att bli ett slag i luften då man samtidigt drar in tidigare ”skatterabatter”.
– Även om det låter som ett positivt steg, och finansdepartementet säger att alla pubar kommer att betala en lägre skattesats än de gör i dag, finns det en hake. Eftersom förändringarna införs samtidigt som regeringen avslutar rabatten på 40 procent på pubars företagsskattefakturor, står många pubägare inför risken att behöva betala mer än de gör nu. Även om skattesatserna blir lägre, kan vissa räkningar bli högre utan 40-procentsrabatten, säger han.
Rachel Reeves nämnde i sin presentation av budgeten att vissa justeringar kommer att ske när det gäller licenssystemet i England och Wales – något som framställdes som en ekonomisk lättnad för pubarna. Men enligt Ash Corbett-Collins är justeringarna alldeles för små och otillräckliga.
– Det duger helt enkelt inte. Hundratals pubar har stängt i år och tusentals till är i riskzonen på grund av denna budget, där inget stöd har givits för moms, energiräkningar, alkoholskatt eller arbetsgivaravgifter.
Det är inte bara CAMRA som rasar mot budgeten. Även många traditionella restaurangägare är upprörda och varnar för att branschen står inför en kris med uppsägningar, konkurser och uteblivna nysatsningar.
– Vi befinner oss i ett snabbt åtstramande strypgrepp. Att expandera eller skapa nya jobb i Storbritannien är för riskabelt i nuläget, säger James Robson, restauratör och grundare av de hyllade restaurangerna Fallow, Fowl och Roe i London, till tidningen The Standard.
Vidare beskriver han skattesituationen i Storbritannien som ”den värsta han någonsin har upplevt”.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.