Kalaspuffar ska lyfta surt samarbetsöl

Bildspel

Bild 1 av 7

Kalaspuffar var en viktig ingrediens när Nikola Sarcevic hade bjudit in Jonas Gustavsson för att brygga öl.


 

De är två av de mer hyllade nya svenska bryggerierna. När Mikrofonbryggeriet och Morgondagens bryggde öl tillsammans tog man ut svängarna rejält och bland annat användes kalaspuffar.

Nikola Sarcevic som driver Mikrofonbryggeriet och Jonas Gustavsson från Morgondagens har en hel del gemensamt. De är ganska nya som bryggare, de har små bryggverk och de får jäkligt mycket beröm för sina öl.

Så när de båda träffades i Göteborg gällde det förstås att leva upp till ryktet. Om det blir gott återstår att se, men nog tog man ut svängarna rejält vid bryggningen i alla fall.

Resultatet ska bli en suröl gjord på kalaspuffar och med blåbär och hallon.

– Vi tjongar i lite saker, sådant som vi tycker känns bra, sade Jonas Gustavssn med ett skratt.

Lite mer koll än så hade nog duon under bryggdagen, men samtidigt var målet att experimentera och prova sig fram. Det finns vissa planer på att brygga fler öl tillsammans och att då ta fram öl som samlas i en cirkus-serie. ”Send in the Clowns” blir namnet på den första brygden.

– Allt vi har haft i är gott så då borde det bli gott, säger Gustavsson.

– Vi brygger ju en del öl som är av samma typ, framför allt suröl och då kändes det kul att göra något tillsammans, säger Sarcevic.

De båda fick kontakt via Instagram och efter att ha ställt en del frågor till varandra träffades de också på riktigt. Det var då som planerna på att samarbeta växte fram.

Blandningen av alla ingredienser ska förhoppningsvis ge spännande smaker. Kalaspuffarna är söta med en hel del honung och det som ingrediens i en suröl ska bli spännande att se resultatet av. Blåbären finns delvis med för att ge ölet en härlig lite mörkare rödaktig färg.

– Jag hoppas vi ska brygga fler cirkusöl tillsammans. Och kanske kan vi bjuda in andra bryggare också, säger Gustavsson.