Frank valde jobb på andra sidan gränsen

Han är smålänningen som blev bryggare i Norge. Nu hoppas Frank Werme att Sundbytunet ska ta steg framåt och brygga mer öl.

Werme var en av de personer som gick det första året bryggeritekniska utbildningen i Dalarna. Då var utbildningen i Grängesberg, nu är den i Ludvika.

Därefter var han bland annat med och byggde upp destilleriet och mälteriet på Tärnö och första jobbet i Norge var på Nögne Ö.

Men 2011 startade Sundbytunet sitt bryggeri och Frank Werme fanns med från start.

– Jag har inte så mycket kontakt med Sverige längre, men det känns som att det görs lite mer traditionell öl i Norge. Vi har en mer levande landsbygd och många gör öl på kvejkjäst, säger han.

En lag i Norge som har stor påverkan på ölen är den som säger att öl upp till 4,7 procent får säljas i dagligvaruhandeln.

– Det gör förstås att många brygger öl som ligger precis under där. Sedan är det friare med fat, där säljer du hur du vill och vi säljer en del fat till andra barer i Osloområdet, säger Werme.

Sundbytunet ligger i Jessheim, några mil utanför Oslo och väldigt nära Gardemoens flygplats. Det startade som en bryggpub och puben finns kvar. Men idag drivs den av kedjan Gulating.

Kopplingen till flygplatsen ska förhoppningsvis hjälpa till med att öka produktionen och försäljningen. Ölet Gardemoen Pils ska nämligen finnas på alla barer på flygplatsen.

– Målet är att brygga cirka 50 000 liter öl per år. Dit har vi inte riktigt nått ännu, men vi siktar på det.

För Frank Werme var det ett välkommet tillskott när det anställdes en bryggare till på halvtid.

– Jag har jobbat här i sju år och det känns bra att ha en kollega. Det gör att jag hinner med mer andra saker också.

Bland annat finns också ett destilleri som startats upp, och det gör att cirkeln sluts för Frank Werme.

– Det är roligt och vi har ett gin på Vinmonopolet nu. Tanken är att det ska bli fler och att den verksamheten också ska växa.