Åtta fresh-hop-öl serverades samtidigt på Stormgatan (Malmö), Lådan (Stockholm) och Ivans Pilsnerbar (Göteborg). Bakom satsningen står Hyllie Bryggeri och Baltic Brewing Supplies, som för fjärde året i rad samlade branschvänner för gemensam humleskörd – den här gången i Hallertau, Tyskland, med fokus på humlesorten Tango.
Humle är färskvara. När kottarna plockats startar den biologiska nedbrytningen omedelbart. Efter ett dygn i rumstemperatur börjar kottarna brytas ner, bli varma i kärnan, tappa arom och börjar utveckla mögel. Därför torkas i princip all humle direkt efter skörd. Undantaget är fresh hops som används nyplockad och färsk i bryggningen. Men det är bråttom – bryggningen måste ske inom 24 timmar efter skörd.
Årets humleresa gick till Hallertau, där sorten Tango skördades på en torsdag och skickades direkt med kyltransport till Hyllie i Malmö dit den anlände fredag morgon. Där hämtade de deltagande bryggerierna sina kvoter för att snabbt ta sig hem och brygga samma dag.
Olle Andersson på O/O Brewing genomförde en kvällsbryggning på fredagen och lät den färska humlen jobba ensamt och stå för både bitterhet och arom i ölet Fresh Hop Ale Tango.
– Jag använde 100 procent färsk humle i tre olika processteg – i mäsken, under kok samt i vår hop back – vilket är lite ovanligt när det kommer till öl med fresh hop. All beska och all arom kommer från Tango, vilket gav en integrerad profil, säger Olle Andersson.
Och det blev stora mängder humle som användes. Då färsk humle är ”våt” – alltså innehåller vatten – använde Olle så mycket som 150 kilo humle till 2 500 liter. Han tycker projektet är riktigt intressant och var också nöjd med humlens karaktär:
– Humlen var god, väldigt fruktig, hade viss äpplekaraktär och var relativt potent för att vara tysk.
I lördags var det dags för servering av de åtta bryggeriernas (Beerbliotek, Benchwarmers Brewing Co, Hyllie Bryggeri, Malmö Brewing, Nynäshamns Ångbryggeri, O/O Brewing, Warpigs och Åben) fresh hop-öl på Stormgatan i Malmö, Lådan i Stockholm och Ivans Pilsnerbar i Göteborg.
Se bildspelet nedan med ögonblick från skörd, bryggning och lansering.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.