Cornelis Vreeswijk hedras med eget öl

I år skulle Cornelis Vreeswijk ha fyllt 80 år. Nu ska han hedras med ett öl.

Det är Mats Runqvist, ägare till puben Cornelis i Grythyttan, som står bakom projektet.

– Ölet kommer bara att finnas hos oss. Cornelis älskade mat musik och öl och det har vi tagit fasta på. Jag ser det som en hyllningsöl, säger han.

Puben Cornelis är full av bilder och prylar som påminner om Cornelis Vreeswijk. Mycket av det som en gång var ett Cornelis-museum i Gamla Stan i Stockholm finns numera i Grythyttan.

Ölet som bryggts är en mörk lager som tagits fram på Hembryggeriet i Gnesta.

– Vi har valt att göra ett ganska snällt öl. Etiketten kommer att se ut som en lp-skiva och varje flaska är numrerad och signerad av Tobbe Törnell som var med och tog fram ölet, berättar Runqvist.

400 flaskor finns framtagna men det finns möjlighet att göra fler om ölet blir populärt. Planen är att ölet ska släppas på måndag då det är marknad i Grythyttan.

Cornelis Vreeswijk var en holländsk trubadur som flyttade till Sverige som tolvåring och slog igenom i Sverige under 60-talet som trubadur, låtskrivare och skådespelare.

Han räknas som en av Sveriges största trubadurer trots att han faktiskt aldrig blev svensk medborgare. Han avled i november 1987, bara 50 år gammal.