Exmoor Ales tvingas att stänga sitt bryggeri i södra England. Nu hoppas real ale-entusiaster i hela Storbritannien att varumärket, och vissa av deras ölsorter, kan leva vidare i och med ett samarbete med Hogs Back Brewery.
Ytterligare ett klassiskt engelskt bryggeri har nått vägs ände, i alla fall som fristående bryggeri. Det handlar om Exmoor Ales i sydengelska Somerset. Hantverksbryggeriet i den lilla orten Wiveliscombe har bryggt öl sedan 1979 – i lokaler som innan dess tillhörde Hancock’s Brewery med anor från 1880-talet. Bryggeriet har legat på samma plats i den lilla engelska orten sedan 1927.
Under hela Exmoor Ales verksamhetstid har man i huvudsak fokuserat på produktion av cask ale till pubar och krogar, även om storsäljare som Exmoor Gold och Stag Strong Bitter även har buteljerats. Cirka 85 procent av bryggeriets produktion har utgjorts av cask ale.
Men nu tycks historien vara över. Trots att man breddat sitt utbud med både hantverksgjord cider och gin under senare år lyckades bryggeriet aldrig hämta sig ekonomiskt efter coronapandemin. Exmoor Ales vd och ägare, Jonathan Price, gick i slutet på april ut på sociala medier och angav de utmanade ekonomiska tiderna som anledningen till att verksamheten i Somerset nu upphör.
Till lokaltidningen SomersetLive säger han:
– Det är chockerande att vara tvungen att stänga ett bryggeri, men förutsättningarna för små bryggerier att hävda sig har blivit allt svårare sedan Covid. Jag vet inte hur många bryggerier som har behövt stänga de senaste åren, men det är troligtvis hundratals, säger Jonathan Price.
Många Somersetbor, men även caskentusister i resten av Storbritannien, har mottagit beskedet med sorg.
Ett visst hopp om framtiden finns, då Hogs Back Brewery från Surrey öppnat upp för någon slags fusion med Exmoor Ales. Jonathan Price kallar det för ett partnerskap, där möjligtvis varumärket Exmoor Ales och vissa av deras öl kan leva vidare trots att det fysiska bryggeriet stänger ner. Jonathan Price uttrycker också en förhoppning om att ett flertal av de anställda hos Exmoor Ales ska kunna arbeta där.
En av dem är, enligt dagstidningen Daily Express, huvudbryggaren Sanghrash Bhattachan, som enligt uppgift har blivit erbjuden att se över produktionen av Exmoors öl hos Hogs Back i Surrey, och brygga efter samma recept som tidigare använts.
Exakt när produktionen i Somerset upphör är i skrivande stund inte klart.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
