Bryggerierna som ingjuter spänning – mot alla odds

Nyhet

Ölbryggning med hydroponiskt odlade råvaror och lyxkrogar som parar egentillverkad öl med samma seriositet som de lägger vid sin vinlista. Den amerikanska hantverksölscenen jobbar i motvind – men det finns vägar att rida ut stormen.

Den stora amerikanska dryckesplattformen VinePair lät nyligen en lång rad ölexperter gå igenom de bästa nya amerikanska bryggerierna. För trots att craft beer-vågen i USA brottas med samma problem som i Europa – minskad försäljning, dyrare råvaror och ökande konkurser – fortsätter nya bryggerier att poppa upp.

Och många av dem är mer progressiva och framåtblickande än vad vi vant oss vid på en långsamt stagnerande hantverksölscen, inte minst när det gäller hållbarhet – både i produktionsledet och i återbruket av begagnad utrustning och nedlagda restauranglokaler.

VinePair lät andra bryggare, bartendrar, dryckesskribenter och barägare lista nya bryggerier, startade senast 2024, som ”fortfarande ingjuter spänning i öl – mot alla odds”.

Här är ett urval av de nya bryggerier som VinePairs experter har valt att lyfta fram.

Maria Shirts, bryggare på Stone Brewing, väljer att lyfta Farm.One i Brooklyn, New York, som hon beskriver som ”en av de mest Brooklyn-aktiga platser du kan hitta” – alltså extremt medveten och hipstervänlig. Farm.One är en kvartersfarm mitt i staden som odlar grönsaker och andra ingredienser till närliggande krogar och restauranger. Förra våren började de även brygga öl, där de egenodlade råvarorna spelar huvudrollen. Bryggeriet tar tillvara på sin hydroponiska odling och har bland annat lanserat en basilika-grisette, en suröl med bladmynta och rödbeta samt en honungs- och persikasuröl.

Chris O’Leary på den New York-baserade ölsajten Brew York (som inte ska blandas ihop med det brittiska bryggeriet med samma namn) väljer Future Days från Philadelphia som sitt nya favoritbryggeri. Han menar att de är ett av de tydligaste och bästa exemplen på när tidigare hembryggare tar steget till kommersiell produktion – med en tydlig idé och en genomarbetad plan. Bryggeriet och taproomet ligger i ett bostadskvarter och fokuserar i första hand på att serva närområdet. Deras öl beskriver O’Leary som klassiska men framåtlutande, bryggda med precision, men också som experimentella brygder med fokus på unika humlesorter och jäststammar.

Bryggerier med en smalare inriktning har också vuxit fram i USA den senaste tiden. Framför allt har bryggerier med fokus på lageröl – och särskilt tysk sådan – etablerats. Flera av dem är mycket bra. Poddaren Adam Zuniga, programledare för No Life ’Til Lager, utser Geisthaus Brewing i Sacramento, Kalifornien, till sin absoluta favorit. Geisthaus slog upp dörrarna i februari i år, i ett gammalt snabbmatshak, och lyckades omgående vinna flera guldmedaljer i Brewers Cup of California och Great American Beer Festival.

Även restauranger ger sig in i bryggandet. I Washington D.C. brygger fine dining-restaurangen Henceforth sitt eget öl. Dryckesjournalisten och restaurangkritikern Ben Keene lyfter fram ambitionen att para öl med lyxig mat med samma självklarhet som finkrogar parar vin med sina rätter. På Henceforth kan gästerna njuta av ett brett spektrum av egenproducerad öl – varför inte prova deras grodziskie? – i en elegant loungemiljö, samtidigt som rätter som stekt hälleflundra med mangold och potatismousseline serveras.

Vill ni läsa hela VinePair lista med 26 nya amerikanska bryggerier som gör saker rätt, så finns den HÄR.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.