Waza ny bryggpub i centrala Stockholm

Waza blir bryggeriet som ersätter Monks på Wallingatan i Stockholm. Huvudbryggare nu precis som tidigare är Charles Cassino.

Beernews har tidigare skrivit om hur Monks stängt ner sin verksamhet på alla tre ställen i Stockholm. Hans Nyström och hans Oscha har tagit över i Gamla Stan, och nu är det klart att det blir en ny bryggeripub även på Wallingatan i Vasastan. Restaurang & Bryggeri Waza blir namnet.
– Det blir verkligen en nytändning för mig. Vi ska skicka in papper om bryggningen nu i dagarna och hoppas på att vara i gång med bryggning om ungefär en månad, säger Cassino.
Ägaren till Waza är Hanna Chammas, som drivit restaurang i Lilla Barkaby tidigare. Han har också varit chefssommelier på både Ulriksdals Värdshus och Riche.
– Jag har varit i branschen sedan 1989, säger han.
Även på matsidan blir det förändringar med en ny kock och nya menyer.
– Det blir lite finare och lite bättre mat och så kommer vi även att ha en barmeny, säger Chammas.

Under den senaste tiden har framför allt restaurangen rustats upp. Bryggeriet ser ut ungefär som tidigare. Man har redan smygöppnat och tittar på ett datum för en officiell invigning. Den som vill dricka öl behöver heller inte vänta till tillstånden är klara för bryggeriet.

– Vi har 16 kranar med öl och ett 50-tal flaskor. Vi siktar på att ha 100-150 flaskor, säger Chammas.
På de 16 kranarna kommer sedan de egna ölen att ta över successivt och målet är att i slutändan ha 16 egna öl att erbjuda kunderna.
– Till att börja med ska vi ha sex egna öl, men det ska bli fler.
Den hembryggningsbutik som funnits i lokalerna blir kvar och även den ägs numera av Chammas.
– Vi ska fortsätta att jobba nära hembryggare och hitta på saker tillsammans med dom, säger Cassino.

Så fort tillståndet är klart kommer det att bryggas öl, och då har Stockholm fått en ny bryggeripub med sitt eget öl.

– Vi hoppas på att ha öl att servera vid midsommar, säger Chammas.