Trio får ta del av anrikt stipendium

Max Karlsson (Krönleins Bryggeri), Adam Andersson (Vega Bryggeri) och David Jonsson Buttery (Train Station Brewery) Foto: Pressbild.

Franz Heiss Fond finns till för att personer inom bryggerinäringen ska kunna vidareutbilda sig. Nu är det klart med tre nya stipendiater.

Normalt delas två stipendier ut, men den här gången handlar det om tre personer som får chansen att lära sig mer med hjälp av pengar från fonden.

Max Karlsson från Krönleins Bryggeri belönas med Stora Franz Heiss Stipendiet på 50 000 kr. Max började på Krönleins Bryggeri för ett år sedan där han jobbar med filtrering.

– Jag har en kollega som sommarjobbar hos oss på Krönleins som har läst den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika. Den utbildningen skulle ge mig ökad förståelse hur och varför man genomför olika moment i bryggprocessen. På så vis kan jag vidareutvecklas och bidra till kontinuerliga förbättringar på bryggeriet, säger Karlsson.

Det andra stipendiet går till Adam Andersson på Vega Bryggeri i Göteborg.

Adam arbetar idag som bartender på Vega Bryggeris Taproom samtidigt som han studerar Bryggeriteknisk utbildning vid Campus Nynäshamn. Han drömmer om att så snabbt som möjligt gå bryggmästarutbildningen i antingen Köpenhamn eller Berlin.
– Jag vill lära mig så mycket jag bara kan om ölbryggning. Jag tror utbildning är nyckeln till att få en ännu bättre kultur kring mikrobryggerier. Entusiasmen finns redan. Branschen är smockfylld av inbjudande, passionerade, sociala, omtänksamma människor där alla tar hand om och hjälper varandra. Om jag kan kliva in med kunskap att dela med mig av kommer branschen att gynnas, förklarar Adam.

Det tredje stipendiet får till David Jonsson Buttery från Train Station Brewery.

David har siktet inställt på utbildningen Hållbar produktion och kvalitetsarbete i bryggerinäringen vid Campus Nynäshamn
– Jag brinner för att stoppa den globala uppvärmningen och vill utveckla hållbara bryggmetoder. Utbildningen kommer ge mig mer kunskap om labbanalyser och kvalitetsarbetet. Jag drömmer om att ha ett laboratorium på Train Station Brewery där vi också kommer kunna hjälpa andra bryggerier med analyser. Att hjälpas åt är viktigt för mig, säger David.