Fatlagring väntar för mörkt samarbetsöl

Bildspel

Bild 1 av 3

Matt Miller och Menno Oliver samarbetade vid bryggverket när det bryggdes en quadrupel.

 

Starka mörka öl av hög klass är såväl Dugges som De Molen kända för. Nu har de dessutom bryggt en sådan öl tillsammans.

Det var i fredags som Menno Oliver från De Molen gästade Dugges i Landvetter för att brygga öl.

– Det ska bli något mörkt och farligt i dag, sade Menno med ett skratt när Beernews hälsade på.

Men denna gång handlade det faktiskt inte om att brygga en imperial stout, utan en quadrupel.

– Det är första gången jag brygger en sådan öl, men det är inte så olikt de andra mörka öl vi brygger, sade Dugges bryggare Matt Miller.

– Det är inte så svårt att brygga en quadrupel, det är en maltdriven öl som tar lite tid, säger Menno Oliver.

Ännu mer intressant är att en del av batchen på 6000 liter kommer att lagras på fat. Det diskuterades både vinfat och whiskyfat medan bryggningen på gick.

– Vi har fatlagrat öl i 15 år och min erfarenhet är att ölet ska ligga åtminstone i sex månader på faten, sade Menno Oliver.

Extra intressant blev det med diskussionen om vinfat för Matt Miller. Han har tidigare i karriären jobbat med vin och gillade tanken på att låta vinfat forma delar av det öl de bryggde.

Samarbetsölet kan komma att bryggas flera gånger och det kommer ockås att släppas utan fatlagring. Framöver kommer de många supportrarna till Dugges och De Molens mörka öl att få spännande nyheter att prova.