Skellefteå får ett nytt lokalt bryggeri

Ett nytt bryggeri växer just nu upp i Skellefteå. Det är ett gäng på fem killar som gått samman och startat Fermenteriet.

I dagarna pågår slutmontering av bryggeriet i Kurjoviken utanför Skellefteå – i lokaler som även tidigare tjänat som hem för ett bryggeri. Skellefteå bryggeri huserade där när det hette Kallholmens Maltbryggeri, nu har det flyttat in till Skellefteå.  Gänget som ligger bakom heter Martin Åkerström, Stefan Vallin, Urban Lindegren, Michael Jacobsson och Victor Jacobsson.

– Vi började planera bygget i januari och i våras tog det riktig fart och vi började beställa grejor. Sen fick vi tillgång till lokalen i augusti, säger Victor Jacobsson.

Victor är den ende av de fem som har bryggarerfarenhet sedan tidigare. Han är hembryggare sen fyra år tillbaka.

– Jag kände att det jag gjorde blev bättre och bättre och till slut tänkte jag att det måste gå att jobba med.

– De andra är intresserade av öl, men har aldrig bryggt själva innan. Så nu har de fått snabbutbilda sig för att lära sig allt om bryggning.

Fermenteriet kommer att ha en årskapacitet på 50000 liter och har ett bryggverk på 400 liter.

– En bra start att lägga sig på. Vi får växa sen, om ölen säljer bra.

Victor är den ende av de fem som kommer att jobba på heltid på bryggeriet.

Som första öl planeras en IPA och kanske en flaskjäst saison, totalt räknar han med tre fyra sorter.

– Vi planerar att brygga första batchen den här månaden.

Sen är planen att komma in på Systembolaget.

– Men vi kommer också att jobba mycket med den lokala restaurangmarknaden för att få en del försäljning där.