Så blir det på måndag med nya rökförbudet

På måndag blir det förbjudet att röka på uteserveringar. Foto: Ronny Karlsson

Från och med måndag är det förbjudet att röka på uteserveringar. Så här har krogarna förberett sig och så här tycker de som driver barerna.

1 juli införs det rökförbud på en hel del olika platser utomhus i Sverige. Då är det bland annat slutrökt på uteserveringar, på lekplatser och vid entréer till hotell.
Nu krävs det att barerna skkyltar om rökförbudet och dessutom kommer de att få hålla koll så att det inte röks på deras uteserveringar. Några inspektioner från kommunerna verkar det inte bli på grund av resursbrist.
Vi kollade med fyra olika personer som driver uteserveringar där det serveras öl.
Tre frågor fick de svara på:

1. Hur har ni förberett er uteservering inför 1 juli?

2. Kommer ni hålla koll så att besökare inte röker hos er?

3. Vad tycker du om rökförbudet?

Gabriel Källberg, Taps Beer Bar, Uppsala:
1. – Informerat våra stammisar samt personalen såklart.

2. – Ja självklart precis som vi ser till att inte minderåriga dricker alkohol.

3. – Generellt sett bra, det blir väl lite tjat i början men folk anpassar sig relativt snabbt

Jugge Hasselqvist, Oliver Twist, Stockholm

1-  Jodå, vi tar bort askkopparna..

2 – Ja det måste vi. Det är egentligen inga större problem, men spännande att följa då Stockholms kommun öppet bett sina medborgare att vara angivare om man ser nån röka ändå. Skulden och eventuella böter hamnar på krögarn. Man har inte tänkt fullt ut i vanlig ordning.

3. – Förmodligen bra men jag är alltid skeptisk till förbudsmentaliteten.

Maja Kozul, Bishops Arms Gustav, Malmö
1. – Vi är förbereda. Det är inte många som har missat rökförbudet och tidig information till gäster brukar räcka.
2. – Hålla koll på serveringsytan gör vi redan, det enda vi kommer ändra är att skylta med rökförbud.
3. – Vad tycker jag då? Personligen är jag inte mycket för vuxenförmynderi men och andra sidan jobbar vi med produkter där doft och smak är väldigt viktigt. Utan rökning förstärks både doft och smak.

Mats Wessberg, Spike, Göteborg:

1. – Inga särskilda åtgärder. Vi har aldrig haft askkoppar utplacerade och har väldigt få gäster som röker på uteserveringen, även om vi har tillåtit det. De flesta har på eget initiativ gått bort en bit.

2. – Barpersonalen har fått instruktioner om att säga till personer som eventuellt bryter mot rökförbudet.

3. – Personligen tycker jag inte att rökning utomhus är ett problem som kräver förbud. Vi har tillräckligt med regler och förbud i det här landet. Sunt förnuft borde räcka.