Överblivet bröd blir till öl i Småland

Daniel Hunt, Stefan Varde och Erik Varde är killarna bakom Kvarnagårdens Bryggeri. Foto: Privat.

Överblivet bröd hos PM & Vänner blir till öl på samma ställe. Det ser Kvarnagårdens Bryggeri till och snart kommer även ölet på Systembolaget.

Bryggeriet från Braås utanför Växjö har ett nära samarbete med PM & Vänner, som driver restaurang, bageri och bar i Växjö.

– Det började med att de gjorde julbröd med kanel på vår vört i vintras. Då pratade vi också om att göra öl av deras bröd, säger Daniel Hunt, som ny jobbat på bryggeriet i cirka ett år.

När Växjöföretaget sedan hörde av sig om den idén såg man till att den blev verklighet. Det bröd som inte säljs går till bryggeriet och där har det blivit till ölet Bagarns.

– Vi gjorde ett försök med en batch för ett år sedan, men den blev inte perfekt. Nu har vi gjort det igen och det blev mycket bättre, säger Hunt.

Eftersom PM & Vänner driver både bageri och bar, så kommer ölet att säljas precis där brödet kommer från.

– Vi försöker att jobba hållbart och dravet ger vi till lantbrukare, säger Hunt.

Ölet är en golden ale som Daniel Hunt säger påminner lite om en pilsner. 1 juli släpps ölet på Systembolaget.

Planen är att brygga ölet igen, säger Hunt.