Olofs bryggplaner tog fart i Australien

Olof och Anna Kasselstrand står bakom Vilda Bryggeri. Foto: Privat.

Grunderna lärde han sig i Australien och intresset för öl bara växte. Nu satsar Olof Kasselstrand på sitt eget bryggeri i Båstad.

Namnet på bryggeriet blir Vilda Bryggeri och fokus ligger på suröl som fatlagras.
– Jag har plats för 20 fat och det ska jag köpa in, säger Kasselstrand.
Intresset för öl tog annars fart i Australien, där han hjälpte till och jobbade extra på Happy Goblin och Young Henrys. Där var han med vid bryggningen, men gjorde även andra sysslor.
Under våren 2015 flyttade han och hustrun Anna hem till Sverige och då började Olof att hjälpa till hos Strandlida Bryggeri.
– Jag jobbade en del med dom och där fick jag också chansen att brygga öl och att fylla två vinfat, berättar han.
Det är den produktion som gjorts hittills av Vilda Bryggeri, men nu ska det ta mer fart. Paret har flyttat från Halmstad till Båstad och där hyr de nu en lokal. Arbetet med den håller på att bli klart och sedan ska det bryggas.

– Jag kom i kontakt med Maria på Onsala Hantverksbryggeri och köpte hennes utrustning. Nu har jag ett bryggverk på 200 liter och allt gick väldigt smidigt, säger han.

Fatlagring är något som intresserar Olof Kasselstrand.

När verksamheten är i gång ska de 20 faten fyllas med öl, och sedan är det bara att vänta på ölen faten gör sitt jobb.
– Men jag ska ha ett eller två fat där jag gör sasison med lite kortare lagringstid. Planen är också att göra folköl.
Han hyr lokalen i en gammal fabriksbyggnad strax utanför Båstad och på sikt ser han gärna att han kan ha en försäljning av åtminstone folköl vid bryggeriet.
Det lokala och närproducerade är viktigt för Vilda Bryggeri. Det kommer att användas råvaror från lokala odlare och Olof Kasselstrand tänker också odla fam sin egen jäst.
– Jag har fångat jäst från blommor här i närheten och ska provbrygga på det. Det ska bli spännande, säger han.