Öl med druvor vann skånskt matpris

Magnus Servin tillsammans med jurymedlemmen Tareq Taylor. Foto: Privat.

Ett druövl från Hönsinge Hantwerksbryggeri blev vinnare när Matverk Skåne avgjordes nyligen. Därmed är de klara för riksfinal.

Den vinnande produkten är ett druvöl som tagits fram i samarbete med företagen Fruktstereo och Hällåkra Vingård.

– Jättekul att öl kan vinna en sådan är tävling, säger Magnus Servin på bryggeriet.

Ölet vann pris för bästa dryck och tog dessutom hem totalpriset i tävlingen.

Skånskt Matverk går ut på att skapa innovativ mat eller dryck och det vinnande ölet flörtade en del med vinvärlden.

– Det är en ganska stark saison som vi använt druvor från Hällåkra Vingård till. Det är 25 procent druvor i den och sedan har den legat ett år på flaska. Vi har försökt att sudda ut gränsen mellan öl och vin, berättar Servin.

Två fina priser blev det för druvölet.

Resultatet blev ett öl så gott att det tog hem tävlingen och därmed kvalificerade sig för riksfinalen i Nyköping kommande vår. För Hönsinge Hantwerksbryggeri är detta förstås en stor framgång. Det lilla bryggeriet är beläget nordost om Trelleborg och brygger cirka 20 000 liter öl på ett år.

– Det är ett stort pris och det här är verkligen speciellt för oss. Det var en väldigt bred tävling med många olika tävlande, säger Servin.

Ölet har bryggts en gång och tanken var att bara brygga det en gång. Men nu får man kanske ompröva det beslutet.

– Just nu känns det ju som att vi borde brygga den igen.