Nya Zeeländskt samarbete i Stockholm

Hokitika Hootch Sour IPA. Det är namnet på ölet som är ett samarbete mellan Sverige och Nya Zeeland. Nordic Kiwi Brewers och Tuatara Brewing Company står bakom det hela.

Kanske är det inte så konstigt med samarbetet även om länderna ligger så långt från varandra som det går. Craig Donovan och Kerrin Beattie som driver Nordic Kiwi Brewers på Ekerö utanför Stockholm kommer från just Nya Zeeland.

– Vi har bryggt sedan slutet av 2014 och har ett bryggverk på 1000 liter som vi byggt ihop själva, berättar Craig Donovan. Det blir hantverk både med ölet och med bryggverket.

De har goda kontakter med Tuatara Brewing på Nya Zeeland och när det blev dags för samarbete drog det i gång på båda bryggerierna.

– Vi bryggde testbatcher på varsitt håll och utvecklade receptet. Till slut var vi överens och då bryggde vi ölet här hos oss, säger Donovan.

Ölet är en surmäskad IPA med nelson sauvin som enda humle.

– Det blev riktigt gott, det smakar lite som grapefruktjuice, beskriver Donovan.

De nya zeeländska bryggarna har alltså inte kunnart provsmaka ölet ännu, men snart kommer det att ske.

– De kommer hit till Stockholm Beer och då ska vi ha en gemensam monter på mässan.

En första release av ölet sker även på Flying Elk i Stockholm före mässan.