Koncentrerad öl framtidens melodi?

Koncentrerad öl, kan det vara nåt? Foto: Pixabay

En påse öl på tre kilo i stället för ett fat. Om inte annat så i alla fall en dröm för logistikansvariga.

Det är Alva-Laval som har köpt Sandymount, som tagit fram en patenterad metod, Revos, för att koncentrera öl. Med hjälp av den kan bryggerier spara stora pengar på transporter på samma sätt som Coca Cola och andra dryckestillverkare gör.

– Denna nya teknik är ett värdefullt komplement till Alfa Lavals produktsortiment av bryggerilösningar som gör det möjligt för oss att leverera processer för koncentrerad öl av hög kvalitet, säger Nish Patel, chef för Livsmedel- och vattendivisionen.

Enligt Ronan McGovern, grundare av Sandymount finns Revos redan ute hos bryggerier.

– Revos-tekniken har verifierats av ledande bryggerier. Det gläder mig att den blir en del av Alfa Laval och därmed kan dra nytta av bolagets erfarenhet och globala närvaro inom bryggerilösningar.

Det krävs att det finns utrustning på serveringsställe för att tillföra vatten igen, vilket kan ses i det här klippet

Hur går det till då? Jo, ölet flödar över ett membran som inte släpper igenom nåt annat än vatten,

bara proteiner, aromer och alkohol blir kvar i koncentratet. Det framkommer inte om slurryn funkar som snaps …

Läs mer svenskverkstad.se.