Kasper brygger öl på överblivet bröd

Kasper Schönhult använder överblivet bröd när han brygger sin nya lättöl. Foto: Privat.

Nu görs det öl på överblivet bröd även i Sverige. Charlis Brygghus har gjort en lättöl till Urban Deli och hoppas att samarbetet ska fortsätta.

Kristianstadsbryggeriet Charlis Brygghus har inget emot att hänga på när det händer nya grejer. Nu har man börjat att brygga ett lättöl med hjälp av överblivet bröd.

– Det blir ungefär hälften malt och hälften bröd och har blivit ett bra öl, säger Kasper Schönhult.

Efter lite provbrygder har han tagit fram en ale med lättölsstyrka, som nu säljs hos Urban Deli.

– Jag är nöjd med resultatet. Ska man vara lite rolig kan man säga att smaken är lite brödig, säger Schönhult.

Det är via en av Urban Delis leverantörer som han får tillgång till det överblivna brödet. I stället för att brödet slängs återanvänds det till att brygga lättöl, ett sätt att jobba som passar både Charlis Brygghus och Urban Deli.

– Min förhoppning är att samarbetet fortsätter och att det inte blir en engångsgrej. Jag har tagit fram 3000 flaskor men hoppas på att göra mer.

Förutom att brygga lättöl har det bryggts en hel del påsköl i bryggeriet den senaste tiden. Charlis brygghus har nämligen fått in en av de 13 påsköl som släpps i Systembolagets ordinarie sortiment.

– Det är jättekul, det betyder mycket när man kan vinna någon offert från Systembolaget då och då, säger han.