Kalasbra med puffar i en stout?

Tempels Arvid Landgren har bryggt en ny samarbetsöl med Bryggverket i Umeå. Den här gången med den något udda ingrediensen kalaspuffar. Foto: Ronny Karlsson

Går det att göra öl med kalaspuffar? Ja, Bryggverket och Tempel har i alla fall försökt. Till vintern släpps deras nya samarbetsöl.

De båda bryggerierna har samarbetat tidigare. Då bryggdes öl hos Tempel Brygghus i Uppsala och resultaten blev surölen Surpene.

– Vi var nöjda med den och ville brygga igen. Den här gången blev det hos Bryggverket uppe i Umeå, berättar Tempelbryggaran Arvid Landgren.

Vid den senaste bryggningen blev det en betydligt mörkare öl. Samarbetet ska mynna ut i en imperial stout med melass och muscovadosocker. Och kalaspuffar!

– Vi mäskade kalaspuffarna. Det är svårt att säga hur det blir, men vi tyckte att vi kände puffarna i vörten, berättar Landgren.

Framåt vintern är ölen klar och vi vet slutresultatet. Men nog känns det som en riktig breakfast stout…